Четири са опасните язовири в Бургаско

Четири са опасните язовири в Бургаско - E-Burgas.com
btvnovinite.bg

Четири са потенциално опасните язовира в Бургаско. Застрашени са населени места и основни пътни артерии, поради което се налагат ремонтни действия по съоръженията, показа репортаж на bTV.

Един от язовирите се намира близо до село Винарско. Това е един от язовирите, които са потенциално опасни, малко над него е и другият в непосредствена близост до селото, където вече започнаха и ремонтните дейности. А малко под този язовир се намира и трети микроязовир. Те са в непосредствена близост до автомагистрала "Тракия".

Макар да е малък, никой не може да каже колко точно е обемът на язовира.

"Те са каскада от няколко язовира, които са в много голяма близост до магистралата и има опасност при преливане на язовира, ако се скъса стената да залее магистралата", обясни Радослав Русев, технически ръководител на обекта.

Мащабните строителни дейности трябва да приключат за 400 дни, а средствата отпуснати само за този язовир са близо 2 милиона лева.

При наводнението през 2017 г. в Бургаско под вода останаха десетки населени места, водната стихия отне живота на 5 души заради скъсани язовирни стени. А хората тук помнят и други наводнения.

Много общини се опитват да се отърват от опасните язовири. За голяма част от тях текат процедури да преминат за стопанисване от държавата.

За 110 язовира в Бургаска област са подадени документи да бъдат прехвърлени от общините на държавата.

Коментари

Още от последните новини