Четири направления в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ могат да са безплатни

Четири направления в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ могат да са безплатни - E-Burgas.com

Близо 200 са студентите, които ще получават и общинска стипендия

 Обучението по 4 /четири/ направления в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас ще бъде безплатно за студентите, които бъдат приети през тази учебна година, ако бъде окончателно одобрено постановлението на Министерски съвет, с което се утвърждава списъкът на професионални направления и защитени специалности, по чл. 95, ал.7, т.8 от Закона за висшето образование. Проектът е публикуван на страницата на Министерството на образованието и науката.

Според предложените текстове, студентите, които изберат да учат по едно от тези направления или специалности и бъдат приети държавна поръчка в предпочетеното висше учебно заведение, няма да плащат такса за целия курс на обучението си. Разходите ще бъдат поети изцяло от бюджета на МОН, предвижда текстът.

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас обучава студенти по 4 от изброените общо 8 защитени професионални направления в проекто-постановлението.  Това са „Педагогика на обучението по…“, „Химически науки“, „Химични технологии“, „Материали и материалознание“. Освен че ще могат да се обучават без такса за придобиване на бакалавърска степен, студентите, които ще изберат най-големия държавен университет в Югоизточна България, ще могат да разчитат на доброто сътрудничество на учебното заведение с бизнеса в съответните направления.

За поредна година община Бургас също ще подпомогне обучението на студентите, избрали да се обучават в университета. От общинската програма за целево подпомагане ще могат да се възползват 140 студенти, които ще бъдат предложени от университета и още 50 по предложение на общинската администрация. Право да кандидатстват по Общинска програма „Успешни студенти“  имат студенти, обучаващи се в първи, втори или трети курс в редовна форма на обучение в бургаско висше учебно заведение за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ или по специалност, за която се предвижда обучение само за степен "Магистър". 

Състезателният бал за стипендии за първокурсници, обучаващи се в първи семестър, се формира от точки от състезателен бал, точки от участие в олимпиади и състезания, точки от Сертификати за владеене на чужд език и точки от Доброволческо участие в училищни и други мероприятия.

Точки от състезателен бал, формиран при приемането на студента – от участие в олимпиади и състезания, сертификати за владеене на чужд език /Диплома за завършено средно образование с хорариум на изучавания чужд език не по-малък от 1000 /хиляда/ учебни часа за целия период на обучение, Международно признат сертификат за успешно положен в Република България или в чужбина изпит за владеене на съответния език минимум на равнище B1 или съответстващо на него от Европейската езикова рамка на Съвета на Европа (FCC, CAE или CPE на Cambridge English Language Assessment, TOEFL, IELTS – за английски език, DELF - за френски език, DAF, DSH - за немски език и др.), доброволческо участие в училищни или обществени мероприятия.

Свързани статии
Над 4000 студенти не могат да се завърнат в общежитията си заради незавършени ремонти Студенти и ученици от Бургас участваха в Световната седмица на предприемачеството Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ изпрати третия випуск парамедици Бъдещи юристи от БСУ посетиха Районния съд Студенти от 40 държави на обучение в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ученици от Украйна посетиха университет "Проф. д-р Асен Златаров" Бъдещите юристи ще влизат в университет без приемен изпит Обмислят варианти за обединяване на университети Университет въвежда зеления сертификат за присъствено обучение Ремонтират студентските общежития с над 6 млн. лв.
Тагове
студенти университет асен златаров
Коментари

Още от последните новини