Четири години по-късно: ГЕРБ с 5 съветника по-малко, Николов загуби 19% и 23 239 гласа

Четири години по-късно: ГЕРБ с 5 съветника по-малко, Николов загуби 19% и 23 239 гласа - E-Burgas.com

Ниската избирателна активност взе най-много гласове от управляващите и даде тласък на БСП и СЕК за Общински съвет

ГЕРБ отново е първа политическа сила в Бургас, а кметът Димитър Николов спечели четвърти пореден кметски мандат и то от първи тур. Справка с резултатите от миналите местни избори през 2015 година обаче показват сериозно отстъпление в гласовете за ГЕРБ и Николов.

На първо място, трябва да се отчете по-ниската избирателна активност вчера, която достигна 40.55% или с 10% по-малко от тази през 2015 година. Именно ниската активност "изяде" част от гласовете на ГЕРБ, които преди четири години се радваха на рекордни за страната резултати.

За сравнение тогава кметът Димитър Николов спечели изборите със смазващия резултат от 84.00%, зад които стояха точно 71 232 избиратели. През 2019 година резултатът вече е 65,4%, а избирателите 47 839. Това на практика значи, че четири години по-късно по една или друга причина 23 239 избиратели по-малко са решили да подкрепят Николов за кмет. Много е вероятно голяма част от тях изобщо да не са стигнали до урните вчера. 

И докато процентите тук нямат голямо значение, то те могат да се окажат решаващи за Общински съвет, където ГЕРБ ще остане на крачка от пълното мнозинство. През 2015 година ГЕРБ успя да вкара 29 съветника в местния парламент, докато сега те с цели четири по-малко - 25. Както e-Burgas писа по-рано, шансът тук е подкрепа от СДС, които с двата си мандата могат да запълнят решаващите две бройки за мнозинство. 

Според Димитър Николов част от причините за ниската избирателна активност в Бургас е фактът, че голяма част от избирателите са го приемали като сигурен победител. Малкото гласоподаватели обаче увеличиха резултатът на останалите партии. От това най-много се облажи БСП, които традиционно разчитат на твърд електорат. Така левицата ще може да се радва на цели 7 съветника - с двама повече от тези през 2015 година, а СЕК с увеличава резултатът си от трима на петима. 

Като двойно по-висок може да се счита резултатът на ДБГ, СДС и "Демократична България", които през 2015 година се явиха в коалиция "Реформаторски блок". Тогава те събраха общо четирима съветника. Сега четирима влизат само от ДБГ, докато СДС и "Демократична България" вкарват по двама. 

Коментари

Още от последните новини