Цената на свинското е рекордна за последните 6 години

Цената на свинското е рекордна за последните 6 години - E-Burgas.com

Цената на свинското месо у нас е рекордна за последните шест години. Това показва годишен анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища за 2019 г. Свинското е поскъпнало за последната година с 50 на сто. През летните месеци цената му стига пикови стойности от близо 10 лева за килограм на едро, които се запазват и до края на 2019 г., отчитат експертите от комисията. Според тях основните фактори, довели до поскъпването, са огнищата на африканската чума по свинете в България, нарастването на цените на свинското месо в Европейския съюз заради избухването на заразата в Азия, както и значителното увеличение на търсенето на месо в Китай, пише "Труд".

Скъпата суровина повлича и цената на каймата, която расте през цялата 2019 г., сочи анализът на комисията. В началото на годината тя се продава на едро средно по 4,32 лв./кг, след което цената є тръгва нагоре, за да стигне в края на годината до 5,65 лева за кг, което е с 30 на сто отгоре. Макар и по-слабо скъпото свинско се отразява на кренвиршите и колбасите, чиито цени също се вдигат през миналата година. В началото на 2019 г. килограм кренвиршите се продават на едро по 5,13 лв., а през ноември цената вече е 5,49 лв./кг, като повишението за периода е 7%. Толкова е увеличението и при колбасите, като на едро цената им е нараснала от 4,86 лв. за кг до 5,17 лв. за кг. Потребителите плащат повече и за пилешко месо и брашно, изчислява ДКСБТ. През годината цената на пилешкия бут се движи от 2,80 - 3 лв./кг. Но в края вече е с 10% отгоре, което се дължи на по-голямото търсене по празниците. Цената на брашното през миналата година е била най-високата за последните 5 години, като само за година увеличението е със 7 на сто.

И млечните продукти ни излизат по-скъпо. При сиренето цената на едро се движи от 5,92 лв./кг в началото на 2019 г. до 6,30 лв./кг в края й, което е ръст от 7,8% за година. Аналогично е поскъпва

Коментари

Още от последните новини