Цанко се движи в графика за световния рекорд

Цанко се движи в графика за световния рекорд - E-Burgas.com

Бургаският плувец Цанко Цанков започна 12-часовия си плувен маратон в опит да постави нов световен рекорд в 50-метров басейн.

Началото на историческото спортно шоу бе дадено в 07:30 в плувен комплекс "Флора".

"Напрежението преди такова изпитание е голямо. Организацията и условията тук са много добри. Подкрепата, която получавам от всички, ми дава увереност, че ще успея", каза Цанко Цанков минути преди да се впусне в предизвикателството.

Неговата цел е да постави нов световен рекорд, като плува 12 часа без прекъсване. Прецизна измервателна система, сертифицирана от Международната федерация по плувни спортове, ще засича изминатите от Цанко километри по време на 12-часовото му плуване.

През първия час бургазлията преодоля 4 800 метра, което надвишава планираното от него разстояние за този период.

Досегашното върхово постижение е на словенеца Мартин Стрел и е 41 200 метра. Рекордът е поставен през 1998 година в Женева, Швейцария.

В плувния празник ще се включат и над 200 деца от всички бургаски клубове, както и ветерани, начело с 67-годишния Георги Власев и представителката на хората с увреждания - Албена Пенева. Всички те ще плуват на различни дистанции в крайните коридори, паралелно с Цанко Цанков, който ще бъде в четвърти коридор.

Плувното шоу трябва да приключи в 19:30 часа, когато изтича времето за поставяне на нов световен рекорд.

Свързани статии
Паметна плоча на Флората напомня за световния рекорд на Цанко (Снимки) Зарадваха с куп отличия световния рекордьор Цанко Цанков (Снимки) Бургаският кмет за световния рекордьор: Цанко е герой! Вярвахме в него от самото начало Гледайте на живо церемонията по награждаването на Цанко Историческо! Цанко Цанков подобри световния рекорд с 2 часа и 10 минути НА ЖИВО от Флората: Цанко Цанков се бори за световен рекорд Духов оркестър ще подгрява трибуните за рекорда на Цанко Цанков Затварят басейна на Флората заради подготвката на Цанко Цанков Над 100 деца ще надъхват Цанко Цанков да чупи световния рекорд от 12-часово плуване Цанко Цанков започва загрявката: Ще плува 6 часа в петък
Тагове
цанко цанков рекорд
Коментари

Още от последните новини