Цакат ни с нови шашми с водомерите

Цакат ни с нови шашми с водомерите - E-Burgas.com
novini.bg

За истинска шашма с водомерите сигнализираха инженери. Освен общоизвестната измама, че апаратите в най-масовия случай се въртят като луди и надуват в пъти кубиците на изразходваната вода, сега се оказва, че смяната им на 10 години е абсолютно ненужна. Експерти са категорични, че машините могат да работят цели 416 години, надживявайки в пъти собствениците, което доказват по математически път, пише сайтът cross.bg.

Новите водомери имат 5 значещи разряда, т.е. ХХХХХ,ууу за измерване на ползваната вода. „Това означава, че теоретично водомерът може да измери 99999,999 литра (~100000 куб.м.) по техническите си параметри, обясняват специалистите и дори дават конкретни числа, с които доказват тезата си. „Средно на месец потреблението на вода от едно средностатистическо семейство е 20 куб. м, това на година автоматично прави 240 куб. м. Тогава излиза, че един водомер може да работи 416 години, просто уредите така са програмирани", отсича специалист и уточнява, че макар толкова дълъг живот за устройствата да е практически невъзможен, това не значи, че смяната им на 10 години е наложителна.

„150 000 семейства, колкото тази година „Софийска вода" и другите дружества са записали като абонати, които трябва да сложат нови измервателни апарати, преспокойно могат да си спестят този разход", аргументира се инженер. Самите водомери не са собственост на дружествата, но на три месеца например от „Софийска вода" правят засичане на място и най-често след това предписват и необходимост от смяната им. Компанията предлага замяна на водомер за 55 лева, а ако се използват услуги на личен майстор, би струвало малко над 30 лева. „И все пак няма нужда да се дават пари на вятъра, за 30 лева може да заведете детето си на кино", коментират запознати. Подобен е и проблемът с електромерите, закачени пред всяка къща на село или изведени на отделни табла.

Представител на „Софийска вода" пред една от националните телевизии преди дни обясни, че замяната на използваните уреди се налага поради тяхното износване, но съвсем резонен е въпросът, защо производителите са предвидили възможност да мерят до 100000 куб. м вода.

Коментари

Още от последните новини