Бяло вещество в река Шиваровска вдигна на крак РИОСВ

Бяло вещество в река Шиваровска вдигна на крак РИОСВ - E-Burgas.com
Архив МОСВ

След получен сигнал за наличие на бяло вещество и умряла риба в река Шиваровска, след с. Вресово, общ. Руен, РИОСВ - Бургас, Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Бургас към Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) извършиха незабавна проверка.

По повърхността на водата, в реката се наблюдава опалесценция. При извършения оглед не е констатирано наличие на умряла риба.

Извършен е оглед на находящото се в близост млекоппреработвателно предприятие, стопанисвано от „Млечна промишленост Маноя“ ООД. Към момента на проверката и по данни от водения експлоатационен дневник, локалното пречиствателно съоръжение (ЛПС) на обекта работи в нормален технологичен режим. Байпасната връзка на ЛПС е пломбирана, с ненарушена цялост. В мястото на брегово заустване в р. Шиваровска пречистените води са видимо чисти, без цвят. От експерт на Регионална лаборатория – Бургас е взета водна проба за физикохимичен анализ на отпадъчните води на изход ЛПС, които ще бъдат анализирани по показатели, определени в разрешителното за заустване.

По заявка на Басейнова дирекция са взети водни проби от реката - преди и след заустване на млекопреработвателното предприятие, които ще бъдат изследвани по физико-химични показатели: активна реакция, електропроводимост, температура на водата, разтворен кислород, наситеност с кислород, неразтворени вещества, БПК5, ХПК, амониев азот, нитритен азот, нитратен азот, общ азот, общ фосфор, ортофосфати като фосфор, общ остатъчен хлор, мазнини.

Коментари

Още от последните новини