Бургаският съд изпрати евромагистратите

Бургаският съд изпрати евромагистратите  - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас изпрати петимата европейски съдии от Англия, Испания, Румъния и Естония, които гостуваха в съда по Обменна програма на Европейската мрежа за съдебно обучение. Гостите споделиха, че са удовлетворени от организацията, богатата и ползотворна програма и срещата с техните български колеги.

Административният ръководител – председател на Окръжен съд – Бургас, Росица Темелкова, изслуша всеки за впечатленията, които е натрупал по време на обмена. Дискутирани бяха темите за независимостта на съда, усъвършенстването и развитието на съдебната власт. „Този обмен бе прекрасна възможност да срещнем Вашия и нашия опит и да откроим прилики и отлики", коментира съдия Темелкова. Мария Некулай, съдия в Апелативен съд – Сучеава, Румъния сподели, че практиките в двете страни, България и Румъния са идентични. Алън Лардж, съдия в Кралския съд – Лондон, Англия, е за първи път на посещение в източно-европейска страна и вижда голямо развитие и успехи в съдебната система. Гостите споделиха като впечатления, че всички съдии и съдебни служители, с които са се срещнали, изразяват позитивизъм от работата си, което говори за добра съдебна организация.

 В рамките на пет дни европейските съдии успяха да се срещнат с ръководствата и съдии от Окръжен, Районен, Административен съд и Окръжна прокуратура в Бургас, да наблюдават наказателни и граждански съдебни процеси.

Коментари

Още от последните новини