Бургаският "ПланетУМ" започва да придобива вид (Снимки)

Бургаският

Започна оборудването на модерния научен център "ПланетУМ", който е разположен на 1-ви и 2-ри етаж в сградата на Морска гара Бургас в Зоната за обществен достъп до пристанището. Първите 20 образователни инсталации, чиято цел е да разкрие на посетителя необятния и интересен свят на точните науки, вече се монтират и настройват за работа.

Всички препятствия, които хората са срещали в миналото са станали основен двигател за развитието на човечеството и изобретяването на нови приспособления за по-лесно справяне с ежедневни предизвикателства и такива, свързани с различните работни процеси. Затова и всяка една от инсталациите носи отделно научно съдържание и ще провокира посетителите да изпитат своите знания и умения.

В зона "Енергия" гостите на научния център ще откриват какъв е принципа на работа на различните източници на възобновяема енергия, като построят своя собствена вятърна турбина и изследват от колко енергия се нуждаят различните видове устройства, които ще могат да задействат чрез завъртане на генератор.

В зона "Откривателство" всеки посетител ще може да влезе в горната част на истински атмосферен водолазен костюм и да изпробва да се движи при ограниченията, които изпитват истинските водолази при налягане от една атмосфера. Истински секстант ще позволи на всеки, който пожелае да изпита предизвикателството, с което са се сблъсквали моряците при определяне на курса, преди изобретяване на съвременните уреди за навигация.

В научния център по забавен начин и в експериментална среда, деца и родители ще откриват отговори на сложни въпроси и любопитни факти от областта на точните науки, технологиите, подводната археология и астрономията. Идеята е инженерните и природни науки да станат по-привлекателни и разбираеми за децата, за да може някой ден част от тях да се реализират в професии, свързани с тази област на знанието.

До откриването на научния център "ПланетУМ" остават само няколко месеца, в които предстои да се дооборудва пространството, преди откриването на един нов свят на науката.

Обектът се изпълнява от Община Бургас в сътрудничество и с финансовата подкрепа на Министерството на транспорта, Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" и "ШЕЛ Интернешънъл Експлорейшън Енд Дивелъпмънт" - Италия.

Галерия
Коментари

Още от последните новини