Бургаският държавен университет отново откри врати за чуждестранни студенти по медицина

Бургаският държавен университет отново откри врати за чуждестранни студенти по медицина - E-Burgas.com

 

 

Академичната 2024/2025 година за чуждестранни студенти в Бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“ стартира с 56 нови бъдещи лекари от 16 различни държави. Новоприетите студенти и жители на Бургас идват от разнообразни места, включително Великобритания, Германия, Ирландия, Швеция, Дания, Италия, Норвегия, Пакистан, Сирия, Индия, Македония и Непал. Университетът посрещна и студенти с турско-българско, френско-българско, американско-българско и канадско-българско гражданство, което е от съществено значение за националната политика за привличане на българските деца обратно в родината.

 

Качествено обучение и растяща популярност

 

За втора поредна година Бургаският университет предоставя възможност на млади хора от цял свят да учат „Медицина“ в града. Тази инициатива е знак за качеството на обучението, което получават студентите, и е потвърдена от факта, че второкурсници вече са привлекли свои роднини да се обучават в Бургаския университет.

 

„Днес е вашият първи ден в нашата Алма Матер. Добре дошли! Обучението по медицина в нашия университет набират популярност, въпреки че това е млад факултет. Той е част от университет с 61-годишна история и изградени традиции в обучението. Развитието му е ускорено, а авторитетът му расте както в България, така и по света. Не се съмнявайте, че тук ще получите качествено образование“, заяви проф. д-р Христо Бозов, ректор на Бургаския държавен университет. Той увери студентите, че преподавателският състав на Факултета по медицина ще им предостави важни знания, които ще им помогнат в бъдещата им лекарска практика.

 

Мултикултурен микроклимат и привлекателност на Бургас

 

„С вашето присъствие – първокурсници и второкурсници, започва да се създава мултикултурен микроклимат в университета и в Бургас. Бургас е прекрасно място за живеене с приятен климат, красиви морски пейзажи и дружелюбни хора. Насладете му се!“, добави проф. Бозов.

 

Проф. Мария Нейкова, областен управител на Област Бургас, също поздрави новите студенти: „Поздравявам Ви с вашия избор да се обучавате в този университет. Зная, че тук ще получите нови компетенции от най-добрите преподаватели и в авангардно оборудвани кабинети и лаборатории“.

 

Церемонията по откриването на учебната година беше уважена от посланика на Мароко, г-жа Закия Ел Мидауи, която лично поздрави студентите и ги поощри за избора им да учат в Бургас. В залата присъстваха също зам.-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Михаил Ненов, кметът на Казанлък Галина Стоянов, нейният заместник и представители на болниците в Бургас.

 

Студентите споделят своите впечатления

 

Калина Найденов, френско-българска студентка по медицина, откри речта пред аудиторията, а Мохамед Зеб от Великобритания, второкурсник, приветства новите си колеги, като им обеща, че неговият випуск ще им помогне за по-бърза адаптация в университета и града.

 

Церемонията завърши с раздаването на студентските книжки, което беше извършено лично от проф. Бозов, декана и зам.-декана на Медицинския факултет.

 

Тази година Бургаският държавен университет отново потвърди своето място като водеща образователна институция, привличаща студенти от цял свят и предлагаща качествено обучение в сферата на медицината.

Галерия
Коментари

Още от последните новини