Бургаски спасител: Морето през август става опасно

Бургаски спасител: Морето през август става опасно - E-Burgas.com

Морето през август става опасно. Появява се мъртво вълнение, предупреждават спасители. На Илинден, според народните вярвания, водата взема курбан. 

Мъртвото вълнение е вследствие североизточния вятър и въздушните течения, които се появяват през август. Оттук до края на лятото морето ще се променя за часове предупреждава дългогодишният спасител на бургаския плаж Петър Русев:

"Вдига се ветрова вълна. Става 2-3 бала, може да стигне и до 4 бала. Подкопава дъното, а в следващия момент се появяват дънни дупки, ями и течения. Морето започва да се дърпа. То може отгоре да е гладко, обаче отдолу си "работи".  заяви Петър Русев пред Радио Бургас.

Ивиците на Слънчев бряг, Обзор, Созопол и Бургас са сред тежките от гледна точка на явлението. Паниката е най-лош съветник при мъртво вълнение, посочва Русев пред радиото:

"Трябва да се легне по гръб и с леки плавателни движения на ръцете и краката трябва да се опитат да излязат към брега. Другото нещо е да махат или да викат за помощ., да може някой да ги чуе от брега и да им помогне, както и да се обади на тел.112. Паниката няма да помогне, защото може да се погълне вода и да се удавиш", допълни той

Червеният флаг, който все по-често ще се появява по ивиците е сигнал, че морето е опасно, каза още Русев и добавя че всеки летовник, който посещава неохраняем плаж влизайки във водата рискува живота си. 

Коментари

Още от последните новини