Бургаски прокурори разясняват мерките за борба с трафика на швейцарски журналисти

Бургаски прокурори разясняват мерките за борба с трафика на швейцарски журналисти - E-Burgas.com

Девет нови дела за трафик на хора са започнали през 2016г. под ръководството на Районна прокуратура – Бургас. Статистиката обяви Административния ръководител на магистратурата прокурор Иван Кирков. Той и колегите му - прокурор Димитър Георгиев и прокурор Христо Колев, бяха домакини на среща със швейцарски журналисти посветена на превенцията и мерките за борбата с трафика на хора.

В срещата участва и г-н Ролан Питон, ръководител на Швейцарския офис за сътрудничество  към Посолството на страната в България. Участие в дискусията взеха и представители на териториалното звено на  Главна дирекция за борба с организираната престъпност и Гранична полиция, както и секретарят на  местната Комисия за борба с трафика на хора – гр.Бургас- Росица Янева.

Прокурор Кирков запозна гостите с географското положение на Бургас и региона, като акцентира, че  сухоземната, въздушната и морска граница при, Бургас са предпоставка за развитието на трафика на хора във всичките му форми – изнасяне на момичета с цел проституция в други държави или търговия с бебета в чужбина.

Прокурорите представиха и справка за делата с предмет - трафик на хора през последните три години, която сочи, че се наблюдава лек ръст в показателите. През 2014г. новите дела са 6 бр., а през 2015г. – 7 бр. Бе представена  статистика за делата през 2006г., последната преди влизането на България ЕС, според която е за годината е имало 6 нови дела за трафик на хора. Подчертано бе изрично, че през годините преди влизането в ЕС,  трафикът е бил много по-значим отколкото сега, но тогава не е имало прецизирани законови текстове за този вид престъпления, каквито сега има след синхронизацията на българското законодателство с това на държавите от ЕС. С напредването на технологиите през годините са напреднали и средствата,  с които се разследват подобни престъпления, което също допринася за по-ефективната работа срещу тях. Гостите бяха запознати и с конкретни дела приключили с осъдителни присъди за трафиканти на хора.

Интерес  сред швейцарските журналисти предизвика търговията с български бебета от района на Бургас в Р.Гърция. Те повдигнаха въпроси, свързани с бъдещето на тези осиновени деца, дали има информация за тях и дали е възможно те да попадат в ръцете на педофили.

В отговор на въпроси на швейцарските журналисти  стана ясно, че няма случаи на трафик на момичета от Бургас и региона за проституция в Швейцария. Как тези момичета са примамвани да проституират и какъв процент от тях са от ромското население. Има случаи  обаче за трафик в други страни, като все по-рядко  момичета отиват зад граница след заплахи и след физическа саморазправа, а по-скоро са примамвани от обещания за високоплатена работа и по-добър живот.

Представителите на швейцарските медии  посетиха и бургаския квартал „Победа“, където наскоро бе открита пристройка към  училище „Христо Ботев“, изградена с финансовата подкрепа на Швейцарския офис за сътрудничество  към Посолството на страната в България.

Посещението на швейцарските журналисти предхожда конференция в гр. Берн, Швейцария днес, когато се отбелязва Европейският ден за борба с трафика на хора.

 

Коментари

Още от последните новини