Бургаски превозвачи излизат на протест

Бургаски превозвачи излизат на протест - E-Burgas.com

Транспортна фирма  „М-Бус” се включва в протеста на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България. Той започва на 13-ти декември и в продължение на един месец ще е символичен -  с плакати. Ако исканията на превозвачите обаче не бъдат удовлетворени,  на 13-ти януари 2020г. протестът ще стане ефективен.

Управителят на най-голямата частна транспортна фирма в област Бургас  „М-Бус” Румен Христов заяви, че е готов след този един месец да спре работа по линиите. Крайната мярка идва след като държавата така и не отпусна необходимия размер субсидии за  слабонаселените райони в Бургаско, където фирмата регистрира големи загуби, които вече не може да покрива. Това са селата в общините Малко Търново, Карнобат, Средец и Созопол.  От бранша споделят, че подобно е положението и в останалите общини от областта, с изключение на Бургас.

В началото на годината превозвачите получиха уверение от институциите, че средства в бюджета ще бъдат предвидени, но досега това  не бе изпълнено.

„За линиите в Малко Търново предвидената субсидия за тази година беше  10 000 лева при положение, че за да можем да извършваме тези превози, са необходими 45 000 лева. Получихме обещание от премиера Борисов, че ще бъдат отпуснати допълнително 50 000 лева. За съжаление до този момент бяха преведени само  5 000 лева. Така субсидията от 10 000 стана  15 000 лева.  Ние вече няма как да покриваме загубите по тези линии. Положението е идентично и в община Карнобат. Почти всички села на нейната тертория са обезлюдаващи, а субсидия има само за превозите до село Раклица, която е в размер едва 2 500 лв. за цялата година”, заяви Румен Христов.

Управителят на транспортната фирма обръща внимание на нещо изключително важно. Дори идната година да бъдат отпуснати някакви средства за субсидии, то няма как да стигнат до всички нуждаещи се региони. Причината е, че законодателят така и не се вслуша в  призива на бранша и не промени текста на Наредба № 14 от 2003г., според която слабонаселени райони са само високопланинските и граничните. Останалите, където също има сериозно обезлюдяване, така и не са включени в нея до този момент.

Сред исканията на превозвачите в цялата страна е и автобусите да не бъдат задължавани да плащат тол такси. Много от линиите се обслужват след  спечелени обществени поръчки, където водещ критерий е най-ниската цена, а в нея не са калкулирани тол такси. Транспортният бранш настоява и за контрол над сивия сектор, заради който изрядните фирми, също регистрират значителни загуби.

 
Коментари

Още от последните новини