Бургаски депутат: Промените в Закона за автомобилните превози е чакан от бранша

Бургаски депутат: Промените в Закона за автомобилните превози е чакан от бранша - E-Burgas.com
news.bg

„В предложенията в Закона за автомобилните превози се открояват важни промени и е необходим сериозен дебат между първо и второ четене, а не чисто политически дискусии. Законът е чакан от бранша и противно на изказванията на колеги от опозицията, в ресорната комисия разполагаме със становища на браншовите организации. Те подкрепиха предложенията и изразиха задоволство. Най-сериозно внимание трябва да се обърне на акцента в Закона – борбата със „сивия сектор“. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков по време на дебатите за Закона за автомобилните превози, който бе гласуван на първо четене в зала. Сред предлаганите промени се предвижда намаляване на административната тежест на лицата, осъществяващи таксиметрова дейност. Друга част от промените се отнасят до създаване на условия за ограничаване на възможностите за извършване на нерегламентирани превози и повишаване качеството на извършваната контролна и административно-наказателна дейност.

По думите на бургаския депутат усилията, концентрирани в предложения законопроект от МС, са насочени към борба с корупцията и недопускане на регистрация на фирми за извършване на обществени превози („кухи фирми“). „Лицензът, който се издава на фирмите да не може да бъде връщан при започнали производства, за да не се бяга от административни наказания. В тази посока е и предложението за създаване на единен публичен таксиметров регистър, който ще се води в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА). Намалява се и времето за издаване на лицензи при „бързите поръчки“, създава се възможност за електронно подаване на информация при случайните превози и на заявления‘, коментира Вълков, който е член на транспортната комисия в парламента. Той посочи, че част от предложенията са дошли от самите браншови организации.

Регламентират се и превозите с атракционна цел, както и тези на повредени пътни превозни средства, т. нар. „Пътна помощ“. Иван Вълков посочи, че законопроектът предвижда промяна в Закона за движението по пътищата, касаеща регламентиране на правилата за движението по пътищата с електрически тротинетки. „В европейското законодателство този въпрос не е все още изяснен и в сравнително кратък срок се опитваме в България да въведем мерки. Водачите на електрически тротинентки ще са длъжни да ползват в тъмните часове на денонощието или при намалена видимост светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, както и каска, ако са на възраст до 18 години. Забранява се скоростта по-висока от 25 km/h.“, допълни Иван Вълков.

Той коментира и проблем в общините, свързан с компенсациите на превози за определени категории пътници и субсидиране на вътрешно-градският транспорт и този в слабонаселените райони. „Направено е предложение общините да дофинансират превозвачите, това докомпенсиране се извършва и към настоящия момент, където не стигат средствата. Но трябва да се стъпи на здрава законодателна база. С предложените промени се дава законодателна възможност за това. Всички транспортни схеми, които се предлагат от общините и условията за сключване на договори, обществени поръчки и конкурси да се съгласуват с ИААА. Така ще се изчисти несъответствието между броя на пътниците и съответното транспортно средство“.

Коментари

Още от последните новини