Бургас избира кмет и Общински съвет

Бургас избира кмет и Общински съвет  - E-Burgas.com

Изборният ден в Бургас започна спокойно, а към момента няма опашки пред секциите за гласуване. Хората ще имат възможност да гласуват за кмет и Общински съвет до 20:00 часа довечера. 

Бургазлии има възможност да избират между 10 кандидати за кметт и 492-ма пък за общински съветници. Първи данни за активността в Бургас се очакват съвсем скоро. 

Кандидат за кмет е избран на първи тур, ако за него са гласували повече от 50 на сто от подалите своя вот. Ако никой от участниците не е събрал такава подкрепа, в населеното място се провежда втори тур между двамата кандидати, събрали най-много гласове. Балотажът е на 3 ноември, в неделя, седмица след първия тур.

На тези избори не е задължително да се гласува с всички бюлетини. Може да се гласува за избор на кмет, но не и за общински съветници, например, или обратно.

Листите за общински съветници са с номера до 100, а преференциите започват от 101. Имената на кандидатите за общински съветници не са записани в бюлетината. При желание да се даде преференция техният номер може да се провери в списък пред изборните секции.

Вотът ще се смята за валиден, ако сте гласували само за една партия или коалиция, като поставите знак Х или V в кръгчето с неговия номер с химикал, пишещ със син цвят. Квадратчето "Не подкрепям никого" за първи път ще присъства в бюлетината за местни избори и ще заема последното място в нея.

Абсолютно е забранено под каквато и да е форма и начин да се обявяват и резултати от допитване до общественото мнение за изборите 24 часа преди приключването на изборния ден, т. е. от 00.00 часа на 26 октомври. Такива резултати може да се оповестяват едва след 20.00 часа на 27 октомври, когато приключва изборният ден.

Коментари