Бойко Борисов: Чакаме китайци за магистралата Бургас - Варна

Бойко Борисов: Чакаме китайци за магистралата Бургас - Варна  - E-Burgas.com

Китай обеща $3 млрд. за Централна и Източна Европа

Премиерът Бойко Борисов участва в шестата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай.
Борисов, който е ръководител на българската делегация, беше посрещнат от унгарския си колега Виктор Орбан в Будапеща, където се провежда форумът, съобщи правителствената пресслужба. 

Срещата е по инициативата "16+1", чиято цел е задълбочаване на търговското и икономическо сътрудничество между държавите участнички и насърчаване на двустранни и многостранни партньорства. Предвидено е подписване на Протокол за сътрудничество в селскостопанската сфера между Министерството на земеделието на България и Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на Китай. 

Китай ще осигури над 3 млрд. долара за проекти в Централна и Източна Европа (ЦЕИ), обяви премиерът на втората по големина икономика в света Ли Къцян на срещата, цитиран от Ройтерс и БТА. 

"Под егидата на междубанковата асоциация на Китай и ЦЕИ, която официално ще бъде обявена днес, Китайската банка за развитие ще осигури равностойността на 2 милиарда евро (2,39 милиарда долара) за развитието на финансовата структура. 
Вторият етап на фонда за инвестиционно сътрудничество Китай-ЦЕИ започва с капитализация от 1 милиард долар и повечето от тези пари ще отидат за страните от ЦЕИ", допълни китайският премиер. 

„Разчитаме на китайското правителство активното сътрудничество и двустранните интереси да намерят израз в прагматичния подход, които да доведе до реализирането на конкретни проекти“, заяви пък Бойко Борисов. Той изтъкна, че за България те са свързани основно с изграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“, както и на ж. п. линията Русе – Варна. 

Другите възможности за сътрудничество са в енергетиката, селското стопанство, индустриалните зони, електронната търговия, иновациите, медицината. 

По думите на Борисов реализацията на проекти в тези области ще доведе до откриването на нови paбoтни мecтa, повишаване cтaндapтa нa живoт и нов тлacък на икономическия растеж. 

Българското правителство е готово за активно сътрудничество при ясно очертани и взаимноизгодни условия за двете страни. 

Коментари

Още от последните новини