Борисов във фейсбук: На Бургаското пристанище всеки ден пристигат тръби за "Балкански поток"

Борисов във фейсбук: На Бургаското пристанище всеки ден пристигат тръби за

На пристанище „Бургас“ ежедневно пристигат стоманени тръби, с които се изгражда „Балкански поток“. Доставени във временните строителни бази са общо 19 947 броя тръби (239,36 км). В момента на пристанището има още 6250 броя тръби (75 км), които следващата седмица ще бъдат транспортирани към временните бази. Това написа в личния си профил във Facebook премиерът Бойко Борисов.

В петък той прелетя с хеликоптер 45 минути над заварените вече 113.45 км от тръбата между границите ни с Турция и Сърбия и провери как се работи по изграждането на компресорната станция "Расово".

Компресорите са най-добрите и дават възможност за всякакъв газ с различен произход - от Турция, Гърция, Украйна, Русия, да потече през българските газови магистрали.

От енергийното министерство допълниха, че се планира компресорните станции, изграждани за "Турски поток", да обслужват и бъдещата газова връзка на със Сърбия, която също ще се строи от "Булгартрансгаз". За нея бяха предвидени средства по сегашната програма "Конкурентоспособност", но след като стана ясно, че проектът няма да бъде дори започнат в рамките на изтичащия ѝ бюджет в края на 2020 г. парите за нея бяха прехвърлени към строящата се в момента газова връзка с Гърция.

Правим много добра инвестиция, така че България да играе ключова роля в газоразпределението и транспортирането на природен газ в Европа за десетилетия напред, коментира още Борисов, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.

"Строежът върви много добре. Времето е с нас, добре вървим", докладвали строителите пред премиера.

 

 

Коментари

Още от последните новини