Болници алармираха за фалшиви ковид тестове

Болници алармираха за фалшиви ковид тестове - E-Burgas.com

В определени случаи медиците установяват изключително висок процент на грешка - от 30 до 50% фалшиво отрицателни резултати

За проблем с качеството на антигенни Covid тестове сигнализираха от болници в страната, съобщи БНТ. Те се предоставят безплатно на лечебните заведения от РЗИ и са закупени от Министерството на здравеопазването. Става дума не за всички антигенни тестове, закупени от здравното министерство, а за определени производители или партиди. Болниците разчитат на тях, за да предотвратят заразяване на останалите си пациенти.

В определени случаи медиците установяват изключително висок процент на грешка - например над 30% фалшиво отрицателни резултати, като е нормално да е в пъти по-малко.

Оказва се, че да се получи сертификат за качество и чувствителност на теста не е толкова трудно, разказаха вносители на тестове. Процедурата е облекчена заради пандемията.

Близо милион и половина антигенни тестове е закупило министерството. Предимно от производители от Китай и Корея.

Всеки пациент в Онкологичната болница в Русе се изследва с антигенен тест преди да постъпи за лечение, за да не зарази други онкоболни. От декември медиците използват тестовете на здравното министерство и забелязват проблем.

"Просто отчитането е по-трудно. Индикаторната лента тръгва да се позитивира от двете страни и по средата остава бледа. Лакмусовата хартия се оцветява в допълнителни тонове, не знам дали е от буфера в кита или от самата хартия", каза Гюнай Мутафов, старши лаборант в Комплексен онкологичен център-Русе.

След проверка с PCR тест се оказва, че грешните резултати са близо 50%.

"По листовка всичките са над 95 процента точни. Това ни кара да мислим, че не са доусъвършенствани тези тестове, които ги раздават", допълни Гюнай Мутафов.

Многопрофилната болница "Свети Пантелеймон" в Плевен получава от РЗИ 1300 опаковки с бързи антигенни тестове. "Ние ги държим в кутиите, просто не желаем да разчитаме на тях и на тяхната достоверност. Много фалшиво отрицателни резултати. Представете си в една клиника по ортопедия с 20-30 оперирани пациенти и един положителен какво би могло да се случи", каза д-р Елиза Георгиева - директор на болница "Свети Пантелеймон", гр. Плевен.

За проблем с партиди от закупените тестове потвърди и главният държавен здравен инспектор. "Имахме такава информация от ВМА, разбира се веднага тази партида се спира от употреба, връща се на фирмата, за да бъде заменена. Тестовете не са с еднакво качество, това е ясно на всички", заяви доцент Ангел Кунчев.

За да обезпечи болниците и ДКЦ-тата, здравното министерство е закупило антигенни тестове от 13 производителя, основно от Китай и Корея. В момента пазарът е залят от тестове. Критерий за избора на министерството е процентът на чувствителност, на специфичност и маркировката за съответствие с евростандартите.

"Има производители, които дават висока чувствителност и специфичност, дават всякакви сертификати, но не се потвърждават", заяви д-р Благовеста Пенчева - медицински директор на лаборатория.

"Практически няма стриктен контрол и не е трудно да се получи така наречената СЕ маркировка, за който и да е диагностик кит за ковид", каза Александър Дечев - представител на фирма вносител.

Към момента трудно може да се намери тест с декларирана чувствителност под 90%. Друг е въпросът каква е реалната чувствителност на тестовете.

Над 20% от закупените от здравното министерство тестове са от китайския производител, който са се отказали да ползват от плевенската болница. "В професионалните групи мнението за тези тестове е доста негативно и колегите не разчитат на тях", каза д-р Елиза Георгиева.

От здравното министерство не коментираха защо са предпочели именно тези производители.

Свързани статии
Бургаските болници се подготвят за четвъртата вълна Здравното министерство публикува националния план срещу пандемията 21 бургазлии продължават да се борят с коронавируса в болница Подпомагат 131 болници в борбата срещу пандемията 16 вида бързи тестове ще се признават у нас Влизането у нас по три начина от 1 май Подпомагат болниците със 129 млн.лв. за борба с коронавируса Увеличават ковид леглата в Бургас от понеделник Спрян е плановият прием на болниците в областта Ремонтите на бургаските болници продължават и през 2021
Тагове
болници тестове
Коментари

Още от последните новини