Бляскави кинопремиери в програмата на CineLibri Бургас

 Бляскави кинопремиери в програмата на CineLibri Бургас - E-Burgas.com

От 5 до 20 октомври 2019 г. България ще празнува по-добрата литература и нейните най-виртуозни превъплъщения на големия екран! Петото, юбилейно издание на единствения кино-литературен фестивал CineLibri ще се проведе в София и още седем града в страната - Бургас, Варна, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Търговище и Стара Загора, под мотото "Петото измерение".

Домакин на фестивала в Бургас ще бъде Експозиционен център ФЛОРА. CineLibri Бургас започва на 7 октомври от 18:30 ч. с южнокорейския шедьовър "Изпепеляване" (39 награди и над 120 номинации), създаден по мотиви от разказа "Горящият хамбар" от сборника "Изчезването на слона" на Харуки Мураками!

Реверанс към будната бургаска публика е срещата с един от специалните гости на фестивала тази година - американския писател Гарард Конли, автор на мемоарната книга "Заличено момче", фокусирана върху травматичните последици от т.нар. "конверсионна терапия" или лечение на хомосексуализъм. Филмът дължи въздействието си и на феноменалните превъплъщения на Никол Кидман, Ръсел Кроу и Лукас Хеджис. Срещата с Гарард Конли ще се състои на 8 октомври от 18:30 ч. непосредствено преди прожекцията на филма в партньорство с фондация Single Step.

Филмът "Тази, която не съм", в който блести талантът на Жулиет Бинош, също присъства в програмата. Френско-белгийската продукция на режисьорката Сафи Небу е издържана в стил "драмеди" и третира актуалната тема за романтичните запознанства в интернет. Филмът е адаптация по роман на Камий Лоранс и ще бъде излъчен на 18 октомври, петък, от 18:30 часа.

На 19 октомври, събота, един от съавторите на проекта и автор на книгата "Да се изгубиш нарочно" - Крис Захариев, ще гостува в Бургас по повод прожекцията на едноименния документален филм. На границата между безгрижието и отговорния живот трима приятели решават да прекарат последното си лято като тийнейджъри, пътувайки без план из най-затънтените кътчета на България. Приключение, в което, губейки себе си по пътя, пак се намираш у дома... Срещата е с начален час 18:30, непосредствено преди старта на прожекцията.

Феновете на първокласния трилър непременно трябва да гледат "Смъртта на един автор" на режисьора Даниел Алфредсон. Бен Кингсли изпълнява главна роля в този зашеметяващ разказ за вина и отмъщение, вдъхновен от сборника с новели Intrigo на Хокан Несер, един от знаковите автори на Швеция. Не е за подценяване и ексцентричната скандинавска комедия "Брит-Мари беше тук" по романа на Фредрик Бакман, който вече ни плени с "Човек на име Уве"! Още един шведски филм фигурира в програмата и това е сензационната документална продукция "Мъжът, който си играеше с огъня", посветена на автора на култовата поредица "Милениум" Стиг Ларшон. Можете да видите филма на 15 октомври.

"Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, аз съм свободен." Това е Никос Казандзакис! Зрителите ще го разпознаят в едноименния филм на режисьора Янис Смарагдис, създаден по мотиви от автобиографичния роман "Рапорт пред Ел Греко". С "Аз, Леонардо" отбелязваме 500 години от смъртта на ренесансовия гений Леонардо да Винчи. Бургазлии ще могат да се потопят в това хипнотично филмово преживяване на 13 октомври. "Загадката Анри Пик" по романа на Давид Фоенкинос разказва увлекателната история на един библиотекар в Бретан, който решава да събере всички книги, отхвърлени от издателите. И това е само началото на един лъкатушен разказ, преплитащ съспенс, страст, непроницаеми тайни и екзистенциални размисли. Поетичният "Клер Дарлинг" по романа на Линда Рътлидж "Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлинг" с Катрин Деньов и Киара Мастрояни ще бъде излъчен на 9 октомври.

Ако сте почитатели на съвременно българско кино с универсални послания, не бива да пропускате фината екзистенциална драма "Снимка с Юки" на режисьора Лъчезар Аврамов и нежната киноимпресия "Безкрайната градина" на режисьора Галин Стоев. Два филма, които връщат вярата в потенциала на родните кинотворци! Копродукцията на Италия, Белгия и Франция "5 е съвършеното число" ще закрие CineLibri Бургас на 20 октомври. Това е един изключително стилен, ироничен и забавен криминален трилър, адаптация по култовия комикс на Игор Тувери, който събира на екран две от най-ярките звезди на съвременното италианско кино - Тони Сервило и Валерия Голино.

Пълната програма ще бъде обявена на страницата на Експозиционен център ФЛОРА. Билети можете да закупите от  касата на Туристически-информационен център ЧАСОВНИКА, ул. "Александровска" 37, понеделник-неделя от 10:00 до 18:00 ч., всеки ден от 1-ви октомври. В деня на прожекцията - на касата на Експозиционен център ФЛОРА, Приморски парк Бургас, от 17:00 ч. до 18:30 ч. Цена на билетите: 6/5 лв. за пенсионери и студенти. Присъединете се към събитието във фейсбук:

Коментари

Още от последните новини