Без домашно вино, ракия и суджук в колетите от 1 януари

Без домашно вино, ракия и суджук в колетите от 1 януари  - E-Burgas.com

Пощальоните или куриерите вече ще могат да ни накарат да отваряме колетите, за да проверят дали в тях има домашно вино или пък ракия без акциз. Това е факт след като от 1 януари са в сила промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Затова, ако сте решили да изпратите дамаджана с вино или ракия на свой роднина, трябва да знаете, че рискът алкохолът да бъде конфискуван е огромен.

Изпращането на домашно вино, ракия без платен акциз и отпадъци от тютюн с пощенски пратки е забранено. Подателят и получателят на пратката трябва да покажат на пощенския оператор личната си карта. Новото от тази година е, че при поискване от пощенския оператор и изпращачът, и получателят трябва лично да отварят пратката и да я предоставят за проверка. Ако се окаже, че в колета има домашно вино или алкохол без акциз, пратката може да бъде задържана, като за случая ще бъдат уведомени митничарите. Всичко това се прави, за да бъде предотвратено пренасянето чрез пощенската мрежа на акцизни стоки без платени налози, пише "Труд".

Пощенският служител или представителят на куриерската фирма може да поиска от изпращача документи, свързани с произхода на стоката, както и препоръчана от митничарите друга информация, гласят още промените в закона. Целта е да бъдат предотвратени опити за заобикаляне на закона като например пренасяне на домашна ракия без платен акциз или пък на домашен алкохол в бутилки от уиски с бандерол.

След разпореждане от митничарите пощенският оператор може да отвори рискова пратка и без съгласието на подателя. Колетът се отваря в помещение с постоянно видеонаблюдение, като се съставя протокол в присъствието на свидетели. При установено наличие на забранени стоки пратката се задържа, гласят новите текстове от закона.

Ако човек реши да изпрати домашно вино или ракия без платен акциз на свои роднини с колет или пък ги продава и изпраща по пощата, може да бъде глобен с двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 1000 лв. За фирмите санкцията е двойният размер на акциза, но не по-малко от 2000 лв.

За да бъдат предотвратявани нарушенията, митничарите и пощенските оператори ще си обменят информация за рискови податели и получатели, за рискови пратки, както и за извършени плащания, от които може да се види дали в стойността на изпращаните стоки е включен акциз.

Колети с домашна лютеница и суджук не могат да бъдат изпратени в чужбина чрез "Български пощи" и двете най-големи частни куриерски фирми в страната, заради изисквания на международните пощенски оператори, с които работят в рамките на ЕС. Самите куриери, преди да опаковат пратката, я проверяват, дори да сте я опаковали прилежно вкъщи, и ако открият домашна храна в нея, отказват да я изпратят. Аргументът им е, че стоката трябва да е с етикет, на който да има данни за производител, срок на годност и съставките в продукта. Това важи с пълна сила за пратките за страните Румъния, Гърция, Германия и другите държави-членки на ЕС, както и до трети страни. Така се гарантира, че не се пренася нелегална стока или други вещества, маскирани като домашна храна.
 

 

Коментари

Още от последните новини