Балканската война оживя в Малко Търново (галерия)

Балканската война оживя в Малко Търново (галерия) - E-Burgas.com

Областният инициативен комитет за честване на 100 години от Балканските войни с председател Областният управител Константин Гребенаров организира истински театрален спектакъл за жителите и гостите на Община Малко Търново. Събитията от Балканската война бяха пресъздадени в странджанската община с възстановка, режисирана от актьора Юрий Ангелов. Цялото население на общината се включи в театралната игра. От войници и знатни местни особи, до обикновени граждани, които посрещат с цветя войската, всички се включиха в презсъздаването на Акта за предаване властта от турските на българските власти в Малко Търново. Юрий Ангелов пристигна на бял кон, както повелява на славен български офицер.

Основно участие в написването на сценария взима Георги Цъгов, който от години събира парчета от история на малкотърновци. Затова на импровизираната трибуна убедително повтори и потрети, че малкотърновци са първите европейци в България. Изказванията си той потвърди с факти от историята, които показват изключителна дипломатичност и висока образованост.

Затова Малко Търново е единственият град по оново време, в който не е изгоряла нито една къща и единственият, в който е подписан акт за предаване на властта от турските на българските власти. С този акт се определя свободната територия от Странджанския край, която се включва в пределите на Царство България”, сподели Цъгов

Оживяването на лицата и събитията от паметните години на Балканската война 1912 – 1913 заредиха всички присъстващи, на площад „Преображение” в Малко Търново, с патриотичен дух и добро настроение.

След възстановката бяха изпълнени пролетните игри Филеци – странджанска обредност, изпълнявана по време на Великите пости. В тях се включват пет поколения малкотърновци, а ритуала бе изключително колоритен и атрактивен.

«С редицата събития за честване на юбилейната годишнина целим от една страна да отдадем почит на героичния подвиг на участниците във войните, а от друга да изградим в младото поколение самочувствие и уважение към славното ни минало и история. Никоя нация няма бъдеще, ако не познава и помни миналото си”, заяви Областният управител Константин Гребенаров.

 

Коментари

Още от последните новини