Българските жени и финансово са по-ощетени от мъжете

Българските жени и финансово са по-ощетени от мъжете - E-Burgas.com

Жените в България все още са по-ниско платени от мъжете, с по-малки пенсии, по-често и за по-дълго време остават без работа.

Делът на бедните жени е по-висок от този на мъжете.

Данните са от доклада за "Равнопоставеността на мъжете и жените в България през 2015 г.", който ще бъде приет от правителството, предаде БНР.

В него се посочва, че недостатъчното използване на уменията на висококвалифицираните жени също генерира загуба на потенциал за икономическия растеж. Статистиката сочи, че жените остават по-ниско платени от мъжете средно с 13 на сто. 

В добивната промишленост разликата е 13%, в преработващата жените получават 23% по-ниски заплати, сочат данните от доклада за равенството на половете. 

Отчита се и разликата в размерите на пенсиите. При средна от 321 лева мъжете получават 385, жените 110 по-малко. Това се обяснява освен с по-ниските заплати, с по-малкия стаж на жените и по-ранното ми пенсиониране. 

За това през 2037 г. двата пола ще се пенсионират на една и съща възраст, предвижда приетото законодателство у нас. Дотогава възрастта за пенсия при мъжете ще нарасне с 14 месеца, докато при жените увеличението ще е с 4 години и 2 месеца. 

Според данните от Европейското статистическо наблюдение за доходи и условия на животживеещите в материални лишения българи са 33%. 

Делът на бедните домакинства, съставени от едно лице – жена, е 37% спрямо 23% от домакинства с едно лице-мъж. По-често жените са безработни, сочи статистиката за 2015 г. Делът им в сравнение с 2014 г. дори нараства с 0,7%, достига 55% от всички регистрирани. 

Продължително безработните жени с престой на пазара на труда над 1 година също нараства с 6% през 2015 г. спрямо година по-рано. 

Жените по-често са жертва на домашно насилие. Чрез националната телефонна линия за подкрепа на хора, пострадали от насилие, за 2015 г. са консултирани 884 жени, претърпели насилие в семейството./Dir.bg

Коментари

Още от последните новини