България можело да печели по 200$ милиона на година от "Турски поток"

България можело да печели по 200$ милиона на година от

”Не виждам формални поводи строителството на газопровода ”Турски поток” през България да бъде оспорено“. Това каза авторът на публикацията във вестник ”Комерсант” Юрий Барсуков по БНР.

"Причините са предимно от географски характер, защото маршрутът през Гърция не позволява на "Газпром" да изпълни задачата си, а задачата е да създаде алтернатива на украинския маршрут за снабдяване на балканските страни. Ако "Газпром" беше избрал Гърция, то можеше да снабдява съответно Гърция, България, доколкото тя граничи съответно с Турция, но по никакъв начин не би могъл да снабдява Сърбия и би имал много големи трудности със снабдяването на Унгария. От техническа гледна точка, от гледна точка на базовия бизнес, маршрутът през България, Сърбия, Унгария беше оптимален и всъщност единствено възможен."

Според журналиста Юрий Барсуков България би печелила около 200 милиона долара на година от транзитни такси. Той коментира, че в сравнение с "Турски поток", проектът "Южен поток" е бил по-изгоден за България. Ако обаче нищо не се направи, България ще загуби транзитните обеми, които минават през територията й на път за Турция и Гърция, добави той.

"Много добре разбирам защо официално маршрутът не се потвърждава. Защото веднага след като бъде направено официално заявление ще последва и официално противодействие. Имам предвид съпротива от страна на Съединените щати и вероятно от Еврокомисията, защото по отношение на „Турски поток“ тя винаги е заемала позицията, че нищо не знае за този проект и че иска да знае повече. Доколкото разбирам тази позиция не се е променила. Още повече, навярно би било логично потвърждението да дойде първо от Газпром", каза Барсуков. 

Той не вижда формални поводи строителството на газопровода да бъде оспорено: "Разбира се може да има някакви поводи от други сфери, методи за политически натиск. Безусловно в Русия и в "Газпром" много добре си спомнят 2014 г. и с тревога чакат какво ще стане".

Според журналиста моментът за България сега е много важен. И обясни:
"Идеята за построяването на „Турски поток“ винаги, даже и сега, е имала много противници в "Газпром". Макар че Турция е голям пазар за "Газпром", като цяло на нея не се гледа като на напълно надеждна транзитна страна. България също не се разглежда като надеждна транзитна страна след 2014 г. Въпреки това обаче България е член на Европейския съюз, който е и основният пазар на "Газпром". Регулациите в България са такива, каквито са и в другите страни от Евросъюза. От правна гледна точка България е по-надежден транзитен партньор.

Ако търсенето на газ в Европа остане такова, каквото е в момента, то "Газпром" няма да построи допълнителна линия до България. Сега обаче има предпоставки за увеличаване на това търсене. И в някакъв момент "Газпром" ще трябва да вземе решение. Ще сключва ли нов дългосрочен договор за доставка на газ в Европа и ако да, то откъде ще минава този газ? Или трябва да се договаря с Украйна за доставка на големи количество за дълъг период. В момента този вариант изглежда много труден. Или да строи нови газопроводи. От тази гледна точка построяването на трета линия през Черно море, но не до Турция, а до България изглежда като много логично решение".

Коментари

Още от последните новини