Авикомпании спират полети, секторът е пред колапс

Авикомпании спират полети, секторът е пред колапс - E-Burgas.com

Компаниите се нуждаят от милиарди долари или ще загинат за няколко седмици

Авиокомпания Austrian Airlines съобщи днес, че от сряда през нощта временноспиравсички полети заради международните ограничения, наложени заради пандемията от коронавируса. Засега плановете са това да продължи до 28 март, обясняват от компанията, която се контролира от германската Lufthansa.

Популярната в Европа нискоразходна "Райънеър" (Ryanair) спира 80% от полетите си за април и май и допълва, че не изключва "напълно да приземим флотилията си" заради кризата в сектора. Ефектът от отмяна на огромен процент от полетите се очаква да бъде усетен в следващите 7-10 дни. Изпълнителният директор Майкъл О'Лиъри каза, че компанията е стабилна, просто ще намали разходите и е адекватно подготвена да възстанови полети, след като европейските правителства отменят забраните.

Базираната във Велкобритания Virgin Atlantic (51% дял на Ричард Брансън и 49% - на американската авиокомпания Delta) обяви, че до 26 март ще спре полетите на 75% от самолетите си. През април този дял ще достигне 85%. Персоналът ще бъде помолен да с ивземе 2 месеца неплатен отпуск в следващите 3 месеца в опит да се намалят разходите, но да не се съкращават хора.

Целият сектор на авиопревозите е на ръба на колапс и компаниите предупреждават, че ако не получат спешна финансова помощ от милиарди долари, ще загинат за няколко седмици.

Съкращенията в сектора - полети, разподи и персонал - са без прецедент, коментира "Ройтерс".

На борсите днес продължава масовото бягство на инвеститори от IAG (собственикът на British Airways), от акциите на easyJet и Air France-KLM. Както те, така и почти всички останали масово спират самолетите си, а ръководителят на Finnair Топи Манер казва, че "вече е ясно, че коронавирусът донесе безспорно най-голямата криза в историята на авиацията". Компанията на Манер обяви намаляване на дейността си с 90% и второто за последните 3 седмици предупреждение, че няма да изпълни плановете за годишна печалба.

САЩ спира от полунощ полетите от Великобритания и Ирландия, след като го направиха в петък за други 26 европейски страни. Австралия и Нова Зеландия изискват пристигащите да се самоизолират и това веднага предизвика вълна от отмяна на пътуванията. Германия посъветва в понеделник гражданите си да не пътуват в чужбина, освен ако не е изключително наложително.

В необичайно съвместно изявление трите водещи световни авиационни алианса - oneworld, SkyTeam и Star Alliance - призоваха правителствата да помогнат за преодоляване на "безпрецедентните предизвикателства" през индустрията.

IAG, която притежава и испанските Iberia и Vueling, съобщи за съкрашаване с поне 75% на капацитета си през април и май и замрази оттеглянето на изпълнителния си директор Уили Уолш, включително за да остане наследникът му Луис Кайего начело на Iberia в бурните времена. Съкращават се разходи, намаляват се работните часове и временно се замразява наемането на нов персонал.

"Координирана държавна подкрепа е необходима за оцеляването на сектора", каза Йохан Люндгрен, изпълнителен директор на easyJet. Днес акциите на тази компания са с 19.5% надолу.

Правителствата на Германия, Франция, Холандия и Великобритания обявиха, че обмислят помощ.

Източник: Дневник

Коментари

Още от последните новини