Архонт Димитър Атанасов стана почетен гражданин на Свети Влас

Архонт Димитър Атанасов стана почетен гражданин на Свети Влас - E-Burgas.com

Архонтът на Вселенската патриаршия Димитър Атанасов бе удостоен със званието Почетен граждани на Свети Влас. Това стана по време на официална церемония в града. Днес кметът на Свети Влас Иван Николов връчи на архонт Атанасов и Почетния знак на града.

Основните мотиви за високите отличия са безспорният принос на Димитър Атанасов за популяризиране името на Свети Влас и обогатяване на духовния и културния живот на града . Димитър Атанасов осигури мощи на патрона на града - Свети Власий, които се намират в едноименния храм , построен от ктиторите Динко и Йордан Диневи.

„Димитър Атанасов осигури мощи и на светеца Свети Андрей Първозвани, които са предназначени за бъдещия храм с това име. Димитър Атанасов съдейства храмът „Свети Власий“ да бъде благословен от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей Първи. Това е единственият случай в българската църковна история, при който Вселенски патриарх идва по покана на ктитори и кметство”, каза градоначалникът Иван Николов.

 Поздравителен адрес до Димитър Атанасов изпрати президентът Петър Стоянов. Специален гост на церемонията бе неговата съпруга Антонина Стоянова. „Благодаря ви за високото отличие, благодаря, че оценихте свършената работа. За мен е чест, че единственият град в България, който носи името на светец, ме награждава с неговия почетен знак. През целия си живот съм работил за православната ни църква. Заради това, когато ктиторите на църквата „Свети Власий” Динко и Йордан Диневи се обърнаха към мен с молба да им осигуря свети мощи, поех тази задача с голяма отговорност. Това не бе лесна работа. Мощи на Свети Власий нямаше и в Светия синод в София, и във Вселенската патриаршия. Наложи се да организираме пренасянето им от Будапеща в Свети Влас. Слава на Господа, свършихме тази работа и сега градът, чийто патрон е Свети Власий, вече има мощи, каза архонтът. 

Ктиторът на църквата „Свети Власий” Йордан Динев  благодари на архонт Атанасов за това, което прави за общностите, за християнството,  за цариградските българи. „Приемете дълбокия ми поклон за това, че със своите действия пренесохте на практика мощите на светеца - патрон на нашия град. Това ще се помни во веки веков, заяви Йордан Динев.

След церемонията деца поздравиха гостите със стихове и песни.

Коментари

Още от последните новини