Априлска зима в сряда и четвъртък

Априлска зима в сряда и четвъртък - E-Burgas.com

Априлска зима посрещаме в сряда и четвъртък. Новият месец идва с обилен снеговалеж, студен вятър и ниски температури предаде"Нова". Валежите започнаха през нощта и ще продължат в цяла Централна и Западна България и на места в Североизточна.

Около обяд ще е особено ветровито. Поривите на вятъра ще са най-силни в Дунавската равнина. Температурите в най-топлата част на денонощието ще бъдат между 0 и 5 градуса, по Черноморието - до 6-7.

Въпреки че снегът ще се топи постоянно, в западната половина на страната, ще се образува видима снежна покривка между 5 и 15 см. В планинските и някои предпланински райони – до 20-30 см. В 14 области е в сила жълт код за снеговалеж с опасност от навявания и преспи. В Смолянско и Благоевградско кодът е оранжев. 

На прохода Петрохан тази сутрин снежната покривка е около 30 см, а температурата – около минус 9 градуса.

„Пътната обстановка е нормална, при зимни условия. През нощта са работили 15 машини, настилката е почистена и опесъчена. Няма затворени пътища”, обясни Илия Илиев, областно пътно управление – Монтана.

Балканите са в плен на мощна полярна студена въздушна маса, а в южната част на полуострова се развива средиземноморски циклон. Комбинацията създава условия за обилни снеговалежи, които ще продължат до ранния следобед в четвъртък. След това валежите постепенно ще спират.

Времето остава студено с най-ниски температури в петък рано сутринта, когато термометрите ще покажат стойности около и под минус 5 градуса. По-късно през деня обаче ще се стопли, по-осезаемо - на север и на изток. Затоплянето ще продължи и другата седмица ни очакват температури около 15 градуса.

Валежите у нас ще са съвсем незначителни в събота, предимно - в Южна България. От събота до понеделник ще е ветровито, с кулминация в неделя, когато се очакват студени пориви над 60-70 км/ч в Южна и Източна България.

Коментари

Още от последните новини