Amazon забрани продажбата на над милион „фалшиви“ продукта срещу коронавирус

Amazon забрани продажбата на над милион „фалшиви“ продукта срещу коронавирус - E-Burgas.com

През последните седмици Amazon.com Inc е забранил продажбата на повече от един милион продукта, за които погрешно се твърди, че лекуват или защитават срещу коронавируса, заявиха от компанията пред агенция Ройтерс.

Amazon също така е премахнал десетки хиляди оферти на търговци, за които се смята, че се опитват да изнудват клиентите с необосновано високи цени. Най-големият онлайн търговец на дребно в света е изправен пред внимателен контрол върху свързаните със здравето оферти на своята платформа. По-рано тази седмица Италия пък стартира проучване за рязкото увеличаване на цените в интернет пространството за хигиенизиращи гелове и хигиенни маски, докато страната се бори с най-голямото епидемиологично вирусно огнище в Европа.

Един сайт за сравнение на оферти показа скорошни примери за по-високи от обичайните цени на маски на Amazon, произведени от американския индустриален конгломерат 3M Co. Така например в четвъртък 10 опаковки от защитни маски N95 бяха оферирани на цена от $128, видя репортер на Ройтерс, след като разгледа опциите за купуване на сайта на Amazon. Това е сериозно повишение от предишна цена на същия продавач от $41,24 долара. Артикулът обаче беше продаден доста бързо.

"Няма място за покачване на цените на Amazon", заяви говорител на компанията, цитирайки нейната политика, че информацията за продуктите трябва да е точна и че Amazon може да сваля от своите сайтове оферти, които накърняват доверието на клиентите, включително когато ценообразуването "е значително по-високо от неотдавнашните цени, предлагани на или извън Amazon".

Той обаче отказа да посочи точния ценови праг, при който даден артикул се счита за несправедливо оскъпен.

От компанията само посочиха, че следят скокове на цените и неверни твърдения за "ефективни" срещу коронавируса продукти чрез комбинация от автоматизиран и ръчен преглед на списъците с оферти.

Коментари

Още от последните новини