20-ина украинци отказаха да ги настанят в държавна база, още 500 ще пристигнат в Елхово днес

20-ина украинци отказаха да ги настанят в държавна база, още 500 ще пристигнат в Елхово днес - E-Burgas.com
Архив БНТ

Украински бежанци, които преди два дни са били пренасочени от Варна към държавна база във Велико Търново, се оплакаха от лоши условия в нея, съобщи БНТ. Още при пристигането си на място групата от 20 човека отказала да се настани, защото по думите им държавната база не е годна за живеене.

Групата е преместена в хотел в Горна Оряховица.

"Изцяло процесът на преместване на украинските граждани от областите Варна и Бургас към вътрешността на страната става централизирано през Националния контактен център и Националния оперативен щаб. Няма хаос, хората бяха извозени с влак до Горна Оряховица, след което бяха транспортирани с автобус до мястото на настаняване.

След пристигане на украинските граждани в мястото за настаняване, се оказва, че те виждат сериозна разлика между хотела,

в който са били настанени на Черноморието и базата, която ще използват тук. Те отказват да се настанят в тази база. Натоварват си отново багажа в автобуса, отказват да подпишат декларациите, които са подготвени от щаба за отказ от настаняване. И за да не задълбочаваме проблема, лично се заех с тяхното преместване на друго място", заяви пред БНТ доц. д-р Соня Будева, заместник-областен управител на Велико Търново.

"Базата се използва, летуват ученици, това е база за ученически отдих и спорт към Министерството на образованието", допълни Иван Вачев, домакин на УОС "Света гора.

Междувременно стана ясно, че първата група украинци от буферния център в Елхово ще бъде извозена към бившия пионерски лагер в Ястребино. Започна вече изготвянето на списъците с най-нуждаещите се, съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която е на място в бежанския лагер, предаде БТА.

По думите ѝ с приоритет към държавните бази още днес първо ще бъдат пренасочени майките с малки деца, болните и пенсионерите. Към бившия пионерски лагер ще бъдат транспортирани около 90 души. Изготвянето на списъците продължава и в момента. „Много е важно самите хора да са активни, те най-добре знаят какви са им нуждите“, каза още Тошева.

Вчера в бежанския лагер в Елхово бяха настанени близо 600 украинци от хотелите по Черноморието. Временният център за пребиваване разполага с 221 жилищни фургона и капацитет от 1768 легла. Днес там се очаква да пристигнат още около 500 украински граждани.

Свързани статии
Отново отварят пунктове за пререгистриране на украински бежанци в Бургас и региона Хотелиери по морето, приютили украинци, зоват за финансова помощ Хотелиери готови да настаняват украинци при равни условия с държавните бази Украински бежанци протестират срещу преместването в държавни бази Бавят плащанията на хотелиерите заради липсващи и грешни данни Украинци масово се връщат по родните места Програмата за настаняване на украински бежанци приключва през август Над 7000 украинци са наети на работа у нас Мариана Тошева: Край на голямото местене, над 22 хил. бежанци са настанени Омбудсманът: Настаняването на бежанци в почивните бази е краткосрочно решение
Тагове
украинци
Коментари

Още от последните новини