Започва изплащането на пенсиите за юни

Започва изплащането на пенсиите за юни - E-Burgas.com

Започва изплащането на пенсиите за юни чрез пощенските станции по стандартния график – от 7 до 20 юни. Преводите на сумите за настоящия месец по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени днес, информираха от Националния осигурителен институт (НОИ). 

На интернет страницата на ведомството вече има нова електронна услуга, свързана с правото на лицата да бъде продължено изплащането на инвалидната им пенсия и/или на добавката за чужда помощ и след изтичането на срока на експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК за времето до издаването на ново такова, в случай че е налице забавяне в медицинската експертиза при преосвидетелстването им. 

Чрез „Справка за получени данни от Министерство на здравеопазването/РЗИ по Закона за здравето/ПЗР на ЗИД на Закона за хората с увреждания“ пенсионерите могат в реално време да се информират дали за тях към НОИ има подадена информация за тяхното преосвидетелстване от органите на медицинската експертиза, посочват от института.

Ако лицата, за които е постъпила информация по този ред, отговарят на предвидените законови условия, електронната справка ще съдържа данни и за срока на продълженото изплащане, както и за подлежащата на изплащане сума за времето от спирането на плащането до неговото последващо възстановяване, уточняват още от НОИ.

Коментари

Още от последните новини