Започна избиването на диви прасета заради чумата

Започна избиването на диви прасета заради чумата - E-Burgas.com

В землището на село Българево започна отстрелването на диви животни, заради огнището на Африканска чума по свинете. Над 50 ловджии се включиха в хайката, като освен глигани, ще бъдат отстрелвани и хищници, които могат да пренесат вируса.

Хайката започна рано сутринта с проверка и кратък инструктаж. Ловните действия са само на територията на стопанство „Зеленка", където е установена заразата от Африканска чума.

"Свинете, които са в стопанството днес трябва да бъдат избити. Днес утре доколкото е възможно. Не се ангажирам каква бройка има вътре, но това са разпоредбите.", коментира кметът на с. Българево Георги Янев.

Според указанията през двата почивни дни трябва да се отстрелят по възможност всички животни.

Пламен Борисов, председател на сдружение „Зеленка" допълни в коментар за БНТ, че дивите прасета непрекъснато се движат. Може би към 50-60 се намират на територията все още, каза още той. Доста голяма е площта, така че днес се надявам да я обземем.

Отстрелът на диви свине е труден и опасен, а в хайката се включиха и ловджийски кучета.

От всички диви свине и хищници, които бъдат отстреляни, експерти от Агенцията за безопасност на храните ще вземат проби. Веднага след това животните ще бъдат загробени в яма на територията на стопанство „Зеленка", предварително обработена с препарати.

Коментари

Още от последните новини