Зам. министри разясиха мерки и програми на граждани в Бургас

Зам. министри разясиха мерки и програми на граждани в Бургас - E-Burgas.com

Двама зам.-министри проведоха срещи с гражданите в централата на ГЕРБ в Бургас. Приемен ден имаше зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова. Една от срещите й бе с кмета на гр. Българово – Йордан Йорданов.

Те обсъдиха негативното влияние на кризата с Ковид-19 върху местните бюджети.  „Общините имат допълнителни разходи за разделно събиране на отпадъци за дезинфекция на обществени сгради и пространства, за закупуване на предпазни материали и други дейности. След промяна в закона за здравето, МОСВ дава възможност кметовете да се използват до 30% от натрупаните средства по  отчисленията по Закона за управление на отпадъците (ЗУО) за разходи, свързани с извънредната епидемична  обстановка с COVID-19“, поясни Николова.

Друг акцент бяха екологичните проекти на територията на област Бургас. „Общините са сериозен работодател и чрез своите финансови механизми и проекти МОСВ насърчава създаването и запазването на работни места, подобрява се качеството на живот и се намаляват рисковете за околната среда и здравето хората. Приблизително на 1 милиард лв. възлизат сключените договори по екологични проекти в област Бургас.

Един от тях е наскоро подписаният "Интегриран воден проект за област Бургас". Той се финансира от ОП "Околна среда 2014 - 2020 г. и ще обхване 13 агломерации с над 10 000 екв. ж. - Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец, част от обособената територия, обслужвана от ВиК – Бургас. Съвсем скоро предстои и официалното откриване на пречиствателните станции в Айтос и Приморско.

Зам.-министър Николова коментира и възможностите на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) за периода 2014-2021. „МОСВ  управлява програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“ с ресурс 15 294 млн.евро по равно разпределени за мерки в областта на околната среда и климата. Скоро се очаква да бъдат подписани договори по приключилата кампания за проекти по грантова схема с мерки за намаляване на морските отпадъци. До м. август се набират проекти, подпомагащи общините за прилагането на принципите на кръговата икономика. А до края на м. юли ще бъде обявена покана за набиране на проекти за борба с климатичните изменения.

Над 10 души от област Бургас се срещнаха със зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. От консултация се възползваха работодатели от туристическия бранш, които получиха актуална информация по разширената мярка 60/40. “Програмата “Заетост за теб” ще стартира от началото на юли и ще даде шанс на хората, загубили работа по време на извънредното положение да намерят отново работа. Фирмите на територията на област Бургас ще се съзстезават за общ рсуср от 6,5 млн. лева, а за туристическия сектор за отделени 50 млн. лв. За три месеца ще покриваме минимална работна заплата. Продължава до септември подкрепата за фирмите по 60/40. От 1 юли за туристическия и транспортния сектор ще се допълва компенсацията с по 290 лева на работещ в тези сектори“, коментира Русинова. 

Възрастните хора по време на приемната се интерсуваха от повишаването на пенсиите и програмата за патронажа. 

Коментари

Още от последните новини