Задържаха мъже, споделяли материали със сексуално насилие над деца

Задържаха мъже, споделяли материали със сексуално насилие над деца - E-Burgas.com

ГДБОП задържа двама мъже, споделяли в интернет материали с експлоатация на деца. Според събраните до момента данни те са съхранявали и споделяли материалите, съдържащи сцени на сексуално насилие на деца, информират от МВР предаде "Нова".

В хода на операциите са претърсени обитаваните от задържаните адреси. Киберполицаите са установили на компютрите им огромни колекции от видео файлове и изображения, съдържащи сексуални сцени с деца на възраст до 12 години.

Специализираните полицейски операции за противодействие на онлайн сексуална експлоатация на деца са проведени през изминалата седмица. Действията са осъществени на територията на София и Пловдив от служители на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП-МВР, съвместно с прокурори от Районните прокуратури в Пловдив и София.

По случаите са образувани досъдебни производства и работата по тях продължава.

Служителите на отдел „Киберпрестъпност“ отбелязват, че от началото на извънредното положение през месец май 2020 г. зачестяват опитите на педофили за контакт с непълнолетни и малолетни. Именно затова експертите апелират родителите да се отнасят с особено внимание и да бъдат бдителни докато децата им ползват социалните мрежи и сърфират в интернет.

Коментари

Още от последните новини