Забраняват риболова на размножаващите се през пролетта риби

Забраняват риболова на размножаващите се през пролетта риби - E-Burgas.com

От днес влиза в сила забраната за улов на риба и други водни организми. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Ограничението важи за Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти.

През настоящата година със заповед на министър Кирил Вътев се забранява риболовът на карагьоз от 1 до 31 май, включително в българския участък на река Дунав, и на попчета - от 15 април до 15 май включително, във водите на Черно море.

Забраната за риболов на калкан е от 15.04.2024 г. до 15.06.2024 г. включително. По отношение на калкана в този период се забраняват и трансбордиране, задържане на борда, разтоварване и първа продажба.

За всички останали пролетно-лятно размножаващи се риби забраните за риболов са в зависимост от надморската височина на водните обекти.

Със заповедта се удължава забраната за улов на бяла риба, щука и распер в българския участък на река Дунав до 31 май включително с цел опазване на популацията на пролетно-лятно размножаващите се шаранови, сомови и други топлолюбиви риби в реката.

Коментари

Още от последните новини

Спорт
Забраняват риболова на размножаващите се през пролетта риби - E-Burgas.com

Регата 24 Май