Зъболекари: Работим в огромен риск, настояваме за достъп до регистъра със заразените

Зъболекари: Работим в огромен риск, настояваме за достъп до регистъра със заразените   - E-Burgas.com
бТВ

"Работим в огромен риск! Искането ни към здравния министър е да имаме достъп до регистъра с лица, които са вирусоносители и боледуват от COVID-19. Когато имаш достъп до този регистър и въведеш ЕГН-то на пациента, който е при теб в кабинета, веднага ще ти излезе дали данните отговарят на триажа, който е осъществен в самото начало."
 
Това каза пред Bulgaria ON AIR председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. Специалистите по дентална медицина също са изложени на голям риск, тъй като е невъзможно пациентите им да са с маски.
 
Председателят на БЗС подчерта, че режимът при тях е либерален, но в момента това им играе лоша шега с COVID-19. Той сподели, че негови приятели и колеги са починали от COVID-19, а други са заразени и боледуват.
 
"Денталната медицина винаги стои в периферията на съзнанието на медиите и хората. Здравето на устата никога не е било приоритет", отбеляза д-р Шарков. Той уточни, че не работят чак толкова на сляпо, тъй като лекарите по дентална медицина трябва да спазват условията за работа в обстановката още от март месец.
 
"Ако пациентът е добронамерен, той ще отговори искрено на въпросите, които ще му бъдат зададени в телефонен разговор. Ако пациентът не е добронамерен, той подлага на риск не само лекуващия го зъболекар, а и персонала в денталните клиники и поне още един пациент", обясни д-р Шарков.
 
"Едно от най-безопасните места, където рискът е сведен до минимум, е кабинетът на лекаря по дентална медицина, защото условията за работа в него отговарят на всички правила за стерилност. Всички повърхности се обтриват с дезинфекционни разтвори", изтъкна той.
 
Финансовият товар е много голям, но БЗС е направил всичко възможно и е успял да ограничи фалитите. От септември са увеличени с 10% цените на денталната дейност по Здравна каса.
 
Стоматолозите влизат в първата група, която ще бъде ваксинирана у нас. Д-р Шарков е на мнение, че поставянето на ваксина е много сложен въпрос. Той посочи че всеки негов колега трябва сам да реши дали да се ваксинира, но да не бъде подвластен на антиваксърските настроения. 
 
"Лекари сме и можем трезво да преценим ползата от ваксината. Много трудно до 10 декември може да се представи списък с всички желаещи да се ваксинират. Ще имаме среща, за да видим как да осъществим технологията при нас", каза д-р Николай Шарков за финал.

Източник: dnes.bg
 

Коментари

Още от последните новини