За първи път: Вижте какви нови паралелки предлагат елитните гимназии на Бургас

За първи път: Вижте какви нови паралелки предлагат елитните гимназии на Бургас - E-Burgas.com

На заседание, ръководено от заместник-областния управител Владимир Крумов, Комисията по заетост одобри държавния план прием за 2021/2022.

По данни на експертите от Регионално управление на образованието в последните 3 години се наблюдава положителна тенденция за увеличаване броя на учениците завършващи 7-ми клас. В сравнение с 2020 броят им през 2021 е с 300 ученици повече, което се равнява на близо 10 паралелки.

В област Бургас държавен план-прием за учебната 2021/2022 год. предлагат 54 образователни институции: 17 професионални гимназии; 6 профилирани гимназии (от които 1 частно); 25 средни училища (от които 1 вечерно); 5 обединени училища; Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо  Владигеров” - гр.Бургас.

Предложението за прием за учебната 2021/2022 година е 150 паралелки, от които  61 професионални STEM паралелки*, 28 профилирани STEM паралелки, 33 професионални паралелки и 28 профилирани паралелки. Цифрите дават възможност на експертите да предложат увеличение на броя на паралелките за учебната 2021/2022 год. със 7 повече от предходната година, определени на 143 паралелки.

За предложените паралелки са необходими 3900 ученици при 4064 завършващи 7-ми клас.

За първи път езиковите гимназии предлагат STEM профилирани и  STEM професионални паралелки. Така например Английска езикова гимназия "Гео Милев" – гр. Бургас предлага актуалната професия „Графичен дизайнер“ със специалност „Графичен дизайн“ с профил „Природни науки“. Профилирана гимназия за романски езици  "Георги Стойков Раковски" – гр. Бургас и Профилирана гимназия за чужди езици "Васил Левски" – гр. Бургас предлагат профил предприемачески. Немска езикова гимназия „Гьоте“ предлага профил „Математически“. Бъдещите зрелостници от тези паралелки ще имат възможност едновременно с интензивното изучаване на чужд език да получат и сертификат за професионална квалификация. С новите предложения училищата си запазват до сега реализирания брой паралелки. Предложенията са в съответствие с потребностите на работодателите и нуждите на пазара на труда. Предложенията на училищата ще дадат възможност на учениците с интереси в природните и технически науки да ги изучават в условия на засилена чуждоезикова подготовка.

В Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Н. Обрешков” – гр. Бургас, профил „Математически”, с прием в 5 клас ще бъде в три паралелки.

Така наречените „Защитени специалности“ - Монтьор на подемно-транспортна техника / Пристанищна механизация; Корабоводител/ Корабоводене – морско; Корабен техник/ Корабни машини и механизми, през новата учебна година ще се финансират в паралелки при минимум 9 ученици.

Специалностите от професии с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, за учебната 2021/2022 година са Химик – технолог, Техник по транспортна техника, Електромонтьор, Ресторантьор и др. държавният прием в тях ще е в паралелки с най-малко 12 ученици.

„Изключителна е координацията между институциите, които отговаряме за Механизма по връщане на учениците в училище и това се вижда по броя на завършващите. Важно е, че план-приемът е подкрепен от работодателските организации, защото специалностите, които се предлагат трябва да отговарят на потребностите на пазара на труда.“- коментира зам.-областният управител Владимир Крумов.

Свързани статии
Общинар пита кмета: Ще има ли "Бургас прайд" в центъра на града, готови ли сте за сблъсъци? Плувен клуб „Бриз“ - Бургас и НСА със съвместна инициатива Малко известен портрет на Георги Раковски от 1864 г. гостува в Историческия музей в Бургас Прокуратурата разследва брутално блудство с момче в гориста местност край Банево Филмът „Голата истина за група Жигули“ с предпремиера в Бургас Съобщение от Община Бургас Заради усложнената епидемична обстановка затварят кабинета за пост-ковид лечение към Белодробната болница ППМГ “Акад. Никола Обрешков“ с литературен конкурс за 50-годишния си юбилей Съобщение от Община Бургас Спират движението между "Патриарх Евтимий" и "Шейново" за две седмици заради ремонти
Тагове
нови паралелки ПМГ езикови гимназии Бургас
Коментари

Още от последните новини