Янев свиква Съвета по сигурността заради задаващата се мигрантска вълна

Янев свиква Съвета по сигурността заради задаващата се мигрантска вълна - E-Burgas.com
Архив

Служебният премиер Стефан Янев свиква заседание на Съвета по сигурността. Тема на днешното заседание на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде състоянието и капацитета на системата за защита на националната сигурност в контекста на очаквана нова мигрантска вълна от Афганистан.

По данни на МВР натискът по границата ни от мигранти е увеличен шесткратно спрямо миналата година, а оградата по границата ни с Турция е в лошо състояние и се нуждае от ремонти в компрометирани участъци.

В това се увери на място преди дни служебният премиер Стефан Янев, който посети района на Малко Търново, припомня БНР. "Всичко може да се направи. Има възможност, има предвидени средства - това ни е целта и правим необходимите усилия да започнем в най-скоро време", каза Янев.

Бежанските центрове у нас разполагат с достатъчен капацитет, засега не се налага разкриването на нови, каза още Янев.

Има и планове за действие, допълни той. "Планове за нарастване на усилията, така да се каже, за включване на допълнителни хора, хора от армията, от други структури на МВР".

Армията също се включва по охраната на границите ни с Гърция и Турция.

"Военнослужещите между 400 и 700 души ще се противопоставят на нелегално проникване на имигранти на българска територия, ще подпомагат жандармерия и гранична полиция в тяхната дейност, включително за изграждане на заградни съоръжения, наблюдение на границата", коментира преди дни служебният министър на отбраната Георги Панайотов.


 

Свързани статии
Отново заловиха нелегални мигранти, този път край ИхтиманБойко Рашков: Оградата на границата изобщо не е поддържанаБургас, Хасково и Ямбол обединяват усилия по охраната на границатаОпазваме границата с военна техника и хора при мигрантски натискРастителността деформира оградата на границата с ТурцияГранична полиция на среща при областния управител заради задаващата се бежанска кризаПремиерът зове за по-строги мерки на границатаРумен Радев ще инспектира мерките на границата с Турция, центровете за бежанци препълнениЗаловиха мигранти на АМ "Тракия", пътували към СофияЗадържаха бус с нелегални мигранти край Китен
Тагове
бежанци мигранти
Коментари

Още от последните новини