Всяко десето дете в Бургас страда от затлъстяване, започва програма за лечебна физкултура

Всяко десето дете в Бургас страда от затлъстяване, започва програма за лечебна физкултура - E-Burgas.com

Общо 2753 бургаски ученици на възраст от 7 до 14-годишна възраст са преминали безплатни профилактични прегледи през последните две години, откакто стартира програмата на Община Бургас за превенция и лечение на най-често срещаните в ученическа възраст заболявания – гръбначни изкривявания, затлъстяване и плоскостъпие.

Съгласие за включване в програмата са подали общо 3024 ученици, а профилактични прегледи до момента са извършени на 2753 деца. Резултатите показват, че от тях с гръбначни изкривявания са 277 ученици, със затлъстяване – 272, а с плоскостъпие са едва 5. От всички тях, 179 ученици вече са започнали лечебна физкултура, като 87 деца я провеждат в звено „Спортна медицина“ в ДКЦ II, а 92 в Центъра за подкрепа на личностното развитие.

Профилактичната програма на Община Бургас досега предвиждаше извършване на първичен преглед в съответното учебно заведение, като учениците, при които са забелязани нарушения в стойката или отклонения в теглото бяха насочвани към личните лекари, които ги изпращаха при специалист, който ги насочваше за лечебна физкултура.

За да улесни и ускори достъпа на нуждаещите се ученици до специалист и необходимата лечебна рехабилитация, Община Бургас реши да промени правилата на програмата по следния начин:

• Всеки ученик след преглед в учебното заведение, при който са регистрирани съмнение за гръбначно изкривяване или е с наднормено тегло ще получава специална бланка, в която медицинският специалист е отразил предварителната оценка на състоянието;

• Община Бургас вече сключи договор с ДКЦ II, звено „Спортна медицина“, за изпълнение дейностите по програмата;

• В случай, че личният лекар не може да издаде направление за специалисти с тази бланка, ученикът, заедно с родител може да посети ДКЦ II, звено „Спортна медицина“, където ще бъде прегледан от д-р Вълчев и ще му бъде назначена съответната физикална терапия, в случая лечебна гимнастика;

• С една бланка ученикът има право на 40 процедури;

• В случай, че има издадено направление по здравна каса за физиотерапевт, ученикът представя бланката и направлението в ДКЦ II, звено „Спортна медицина“, като срещу тях получава 20 процедури по здравна каса и 20 процедури по програмата;

• Предвид, че лечението на тези нарушения е продължително, ученикът може да изиска от медицинския специалист в училището втора бланка, след като вече е направил първите 40 процедури.

След отмяна на ограниченията от пандемията, отново са подновени рехабилитационните процедури в звено „Спортна медицина“ към ДКЦ II. Само за месеците май-юни през звеното са преминали 25 деца, като всяко от тях получи 40 процедури по лечебна гимнастика. Продължава и рехабилитацията на децата, започнали лечение на гръбначното заболяване или затлъстяване през предходната година.

Коментари

Още от последните новини