Войната в Украйна била причината за многото бедстващи делфини у нас

Войната в Украйна била причината за многото бедстващи делфини у нас - E-Burgas.com

Войната в Украйна и бойните действия в Черно море могат да са причина за това делфини да излизат на плитко около българските плажове. Това заяви специалист в пряко включване от Варна по bTV. Експерти смятат, че шумовото замърсяване в морето заради военния конфликт е много голямо и това уврежда средното ухо на морските бозайници, заради което те губят ориентация.

Сърфистът Кристиян Ивковски, който преди дни участва в спасяването на делфин на Аспаруховския плаж разказа, че животното със сигурност е имало проблем и поведението му е било странно. При случая, от който се появи видео в социалните мрежи, морският бозайник е вкаран обратно в морето с помощта на лодка. „Хората на плажа бяха уплашени, като видяха плавника на делфина, мислеха, че е акула”, разказа Ивковски.

Преди около две седмици от служители Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас помогнаха на бедстващ делфин да се върне на дълбокото, след като поради дезориентиране бе излязъл в плитчините. Според тяхната преценка обаче излизането на брега е обичайно поведение на животните, които са болни. Проблемът в ехолокаторния орган на делфините може да е от гъбичен, вирусен, бактериален или паразитен произход.

Коментари

Още от последните новини