САЩ предоставили на България $238 млн. помощи за отбрана за 5 години

САЩ предоставили на България $238 млн. помощи за отбрана за 5 години - E-Burgas.com

Повече от 15 години Съединените щати и Република България се радват на стабилно партньорство в областта на сигурността като съюзници по договор с общ ангажимент към сигурността на Балканите, Източното Средиземноморие и Черноморския регион. Съединените щати работят в тясно сътрудничество с България в областта на сигурността както на двустранна основа, така и чрез регионални и многонационални организации, включително Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), Европейския съюз, Евроатлантическия съвет за партньорство и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Това се казва в доклад на Държавния департамент относно сътрудничеството в областта на сигурността между САЩ и България, публикуван на официалната страница на ведомството.

През последните пет години САЩ са предоставили на България над 238 млн. долара помощ в областта на сигурността, за да повишат професионализацията на армията, капацитета на човешките ресурси, киберсигурността, освобождаването от съветско и руско оборудване, информираността за морската област и оперативната съвместимост на НАТО. На преден план в американско-българското партньорство в областта на сигурността е двустранното споразумение за сътрудничество в областта на отбраната от 2006 г., което дава на американската армия достъп до и съвместно използване на няколко български военни съоръжения като например учебния полигон "Ново село".

То дава възможност за съвместни обучения между американската и българската армия. Освен това, 10-годишната пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната, подписана през 2020 г., установява рамка за непрекъснато развитие на военната готовност и способностите на България чрез устойчиво сътрудничество в областта на отбраната, се казва още в документа.

Свързани статии
Армията засилва охраната на границата с военни, транспортна техника и дронове Изтребители F 35 на САЩ пристигнаха в България Лавров: НАТО е във война с Русия, има риск от ядрена война НАТО обяви кой ще пази небето над България НАТО увеличава военните си групи у нас и в Европа Български и американски войници тренират рамо до рамо в Ново село (снимки) Ген. Събев: Армията ни няма нужния капацитет, а отказваме на НАТО Модернизираме армията с над 180 млн. лева НАТО планира да увеличи войските си около Украйна, възможно е и у нас Включваме се в учението на НАТО с 1000 военни?
Тагове
НАТО армия
Коментари

Още от последните новини