Въвеждат строги правила за качество на храните в училищните столове и лафки

Въвеждат строги правила за качество на храните в училищните столове и лафки - E-Burgas.com

С документ за произход, удостоверяващ произхода на храната и нейната безопасност, ще трябва да са всички закуски и други продукти, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията им. Това е записано в проект на наредба, обнародвана за обществено обсъждане, с краен срок 7 декември, пише Монитор. За предварително опакованите храни за децата и учениците се изисква опаковката да предпазва съдържанието от външно замърсяване да не променя органолептичните характеристики на храната. Друго важно условие, записано в проекта на наредбата, е недопускането на децата и учениците да се предлагат пресни плодове и зеленчуци, с остатъчни количества пестициди и химични замърсители над максимално допустимите стойности, а също така и храни, съдържащи, съставени или произведени от генетично модифицирани организми или продукти, обработени с йонизиращи лъчения. В училищата и детските градини ще може да се предлагат биохрани, произведени и етикетирани според съответните стандарти на Евросъюза. Изискването за месото в храната на децата е да е само от здрави животни в съответствие със съответните стандарти и наредби, пише още в проекта за наредбата.
Киселото мляко, сиренето и кашкавалът за малките трябва да са произведени в съответствие с БДС 15:2010. За млечните продукти, за които все още няма БДС, ще се изисква да са произведени по технологична документация, съобразена с нормативите за здравословно хранене, посочени в съответните наредби. За айряна има специално условие да е получен при хомогенизацията на българско кисело мляко и питейна вода без добавяне на готварска сол. За яйцата пък е записано че трябва да са от клас „А“, т. е. за прясна консумация.
На децата и учениците ще се разрешава предлагането само на краве масло, слънчогледово масло и зехтин. Няма да се позволяват храни, съдържащи хидрогенирани и частично хидрогенирани растителни мазнини или растителни мазнини, за които на етикета не е посочен видът на преработката им. Пълнозърнестият хляб пък трябва да е без оцветители. Същото изискване важи и за хлебните, макаронените, тестените изделия и овесените ядки. Забранява се предлагането на пържени ядки, а също и на екструдирани храни. В проектонаредбата е записано още, че стерилизираните продукти от плодове и зеленчуци, предлагани в детските градини и училищата, не трябва да съдържат консерванти, оцветители, ароматизанти и подсладители. Доматено пюре с не по-малко от 22% сухо вещество, като поне 80% от сухото вещество е от домати. Лютеницата пък трябва да е произведена по браншови стандарт. Всички доставки на храни в детските градини и училищата ще могат да се правят само от фирми, регистрирани по Закона за храните. Изискванията на бъдещата наредба ще се отнасят и за храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/society/vyvejdat-strogi-pravila-za-kachestvo-na-hranite-v-uchilishtnite-stolove-i-pavilioni-news_1522197.html
© Actualno.com

Коментари

Още от последните новини