Въпреки трудностите община Созопол ремонтира селските пътища

Въпреки трудностите община Созопол ремонтира селските пътища - E-Burgas.com
Google maps

Кметът на общината Тихомир Янакиев използва държавните субсидии, за да освежи пътната мрежа

Въпреки сериозните финансови трудности и натрупаните дългове от милиони, община Созопол е предвидила и започва ремонти на селските пътища. Още миналата година Министерството на регионалното развитие одобри проект за пътя Росен – Равна гора за 1,7 млн.лв., който ще бъде реализиран до края на годината или началото на следващата. Новият път ще реши един дългогодишен проблем, който очевидно се оказа невъзможен за предходната администрация, а това е един от местните пътища, с най-голямо потребление.

Отново със средства от републиканския бюджет ще бъде ремонтиран и пътят Габър – Вършило, както и разклона за Зидарово. „Най-малко ще бъдат запълнени дупките, тъй като сега там са едни кратери, непипани от години“, сподели кметът на община Созопол Тихомир Янакиев.

Средства са предвидени и за пътя между старото и новото селище в Атия, където също ще се кърпят дупки тази година. Отсечката между Златна рибка – Равадиново ще бъде пипната по-сериозно, там ще бъдат инвестирани около 300 хил.лв., като държавни целеви средства ще бъдат вложени за ремонт и удължение на новите улици в село Равадиново.

Паралелно с това се работи и по проект за озеленяване и облагородяване на средата в малките населени места. „Вярно е, че нямаме капиталови пари от собствените средства, но за сметка на това работим активно на другия фронт – републикански и европейски. Всяка година държавата отпуска 500 хил.лв. Отделно от постановаленията на Министерски съвет, общо 2-3 млн.лв. се трупат на година. Тези пари ги инвестираме масово по селските пътища“, обобщи Тихомир Янакиев.

В момента продължава и изпълнението на европроекта за ремонт на пристанището в Стария град. Правят се отклонения за ток и вода, ще се доставят и няколко дълги понтона. Строителството там е в напреднала фаза. След реализацията му, самият проект ще подобри живота на рибарите осезаемо.

Друг проект, който се изпълнява в момента и върви по план е разширяването на пожарната служба в общината.

Коментари

Още от последните новини