В УМБАЛ Бургас спасиха дете, живяло с монета в хранопровода месец и половина (Снимки)

В УМБАЛ Бургас спасиха дете, живяло с монета в хранопровода месец и половина (Снимки) - E-Burgas.com

Лекари от УНГ-отделението на УМБАЛ Бургас спасиха дете, живяло месец и половина с 20 стотинки, заседнали между гърлото и хранопровода. Въпреки това, то се е хранило и пиело вода, играело, не кашляло и с нищо не подсказвало, че има чуждо тяло на толкова опасно място. До момента, в който няколко пъти вдига много висока температура без никакви други симптоми и лекарите започват да търсят причината.

2-годишната Мелиса много обича да играе с монети и за да я укротят, родителите й често изсипват паничка със стотинки, които да подрежда. Същото се случва и на 5 юни. Внезапно детето започва да кашля и да се дави и майката се притеснява, че е глътнала монета, макар да не го е видяла. „Бях в другата стая, тя ме извика, каза – детето май глътна монета. Бръкна с пръст в гърлото, но не успя да напипа нищо. Бяха много монетите, ако беше една, да я видим, ама няма как да знаем, че някоя липсва. После детето се успокои, не кашляше вече, но отидохме в болницата. Направиха снимка на корема, но нищо не се видя", разказва бащата Ахмед Чолев. Прегледът на гърлото също не показва чуждо тяло. Затова решават, че тя или е излязла по естествен път, или изобщо не е погълната. Родителите се успокояват и няколко седмици всичко е наред - Мелиса ходи на ясла, яде, пие, весела е, играе.

Допреди десетина дни, когато внезапно започва да вдига необяснимо висока температура. „Отиваме при личната – един антибиотик. Спада. После пак вдига – втори антибиотик. И не минава. Усъмни се да няма нещо в белия дроб и пак ни насочи за снимка", разказва бащата. При снимката на белия дроб монетата лъсва точно на входа на хранопровода – в края на гърлото. Лаборантката се учудва – да не би детето да е било с медальон, който не е свален преди рентгена? Тогава майката се сеща за играта с монети и се изяснява, че това е глътнатата стотинка - заклещена дълбоко навътре в гърлото, в самото начало на хранопровода.

Монетата е извадена в УНГ отделението на УМБАЛ Бургас от доц. д-р Даниел Петков и д-р Ивайло Илиев. „Предполагаме, че когато майката се опитала да извади монетата от гърлото, я е избутала навътре. Учудващо е как толкова дълго време детето се е хранило въпреки нея. Чуждото тяло е предизвикало хронично възпаление на хранопровода, оттам и необяснимата температура. При подобни случаи има голям риск от перфорация и сериозни усложнения, които могат да доведат дори до летален изход", посочват лекарите.

В УНГ-отделението често спасяват деца със заседнали монети, батерии или други предмети в гърлото и дихателните пътища, но за първи път срещат чуждо тяло, престояло толкова дълго време. Случаят ще бъде описан в научна публикация, а медиците съветват родителите да бъдат внимателни и да не позволяват на малките деца да играят с дребни предмети, които могат да глътнат, нито да им дават ядки, бонбони и други храни, неподходящи за възрастта.

„Много сме щастливи и доволни от всички лекари, най-вече, че отърваха детето ми от тези мъки. Това да е болно и да не знаеш какво му има, да пие постоянно лекарства. Ето вече втори ден след  операцията – тя няма никаква температура, играе, благодарим им сърдечно", казва Ахмед Чолев. Семейството е от Карнобат, където има малко магазинче за плодове. Години наред мъжът работи в рибна фабрика в чужбина, за да спести пари и да го отворят. Имат и друга, по-голяма дъщеря. Мелиса вече е изписана от болницата и всички се надяват лошото да е зад гърба им.

Галерия
Свързани статии
Безплатни прегледи на детския слух организира УМБАЛ Бургас В УМБАЛ Бургас спасиха дете със заседнал в трахеята зъб Младоженци зарадваха с дарение Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас Ако имате баба или майка с артрит, бъдете нащрек, съветват ревматолозите от УМБАЛ Бургас УМБАЛ отново ще свети в зелено в деня на донорството Младоженци дариха пари от сватбени букети на Детското отделение на бургаската болница Д-р Иван Казмин от УМБАЛ Бургас бе отличен за приноса си към ревматологията Съдбата на изоставеното бебе Антония отново повдига нерешени проблеми Бургаската болница прие новородено без майка, намерено на улицата На вниманието на бъдещите майки - онлайн среща с началника на Родилно отделение на УМБАЛ Бургас
Тагове
умбал дете
Коментари

Още от последните новини