В Приморско ще изграждат паметник на кан Тервел

В Приморско ще изграждат паметник на кан Тервел  - E-Burgas.com

Днес областният управител проф. Мария Нейкова взе участие в редовното заседание на Общински съвет – Приморско. Това е първо нейно включване в работата на общински съвет в областта. Повод стана входираното предложение с докладна записка от кмета на Община Приморско д-р Германов в Приморско да бъде изграден паметник на кан Тервел. 

„Поздравявам всички присъстващи в залата за изключителната работа и добро взаимодействие и днес съм тук, за да внеса яснота във връзка с идеята за изграждането на паметник на този велик български владетел с безспорен исторически авторитет, с дела, признати от европейските и световни историци“, каза в обръщение към общинските съветници проф. Нейкова. Тя обяви още, че идеята е на инициативен комитет, потърсил нейното държавническо съдействие и подкрепа точно бургаска област да е мястото, на което да се реализира родолюбивият проект, тъй като именно в този регион са се водили едни от най-решаващите битки, водени от стратега Тервел. Паметникът  ще бъде позициониран върху държавна земя, като и по този начин Община Приморско няма да бъде ощетена. Нейкова категорично заяви и че средствата, необходими за проектирането и реализирането на паметника, няма да бъдат за сметка на бюджета на морската община. Те ще бъдат събрани от  обществена дарителска кампания, която инициативният комитет ще обяви в най-скоро време.

Общинските съветници гласуваха единодушно в подкрепа на предложението на кмета Германов, именно Приморско да е градът, където паметникът на великия български владетел кан Тервел ще намери своето достойно място.
„Благодаря на областния управител, за това че предпочете Приморско за реализацията на тази инициатива. За нас това означава уважение и е повод за гордост“, каза кметът на Община Приморско. 

С участието си днес на 27 редовно заседание на Общински съвет – Приморско проф. Нейкова отговори и на редица поставени въпроси от общински съветници, свързани с инфраструктурата, здравеопазването, социалните дейности, както и бъдещото стопанисване на плажните ивици. Областният управител апелира към общинските съветници да се работи конструктивно, да се загърбят политическите противоречия и да се вземат мъдри решения в интерес на жителите на морската община. Нейкова обяви, че кметът Германов е един от най-активните кметове в областта и винаги при необходимост и покана ще присъства на общинските сесии, за да отговаря на техни въпроси.

Коментари

Още от последните новини