В лаборатория „ЛИНА“ се извършва бърз тест за изследване на антитела срещу коронавирус

В лаборатория „ЛИНА“ се извършва бърз тест за изследване на антитела срещу коронавирус - E-Burgas.com

Новият коронавирус е с официално научно наименование SARS-CoV-2 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2); а заболяването, което причинява, се нарича COVID-19 (Coronavirus disease 2019). Повечето хора, заразени с вируса, имат леки до умерени дихателни симптоми и се възстановят без необходимост от специално лечение. Възрастните индивиди и тези с хипертония, диабет, сърдечно-съдови, хронични респираторни и злокачествени заболявания са с по-висок риск от развитие на тежки симптоми.

Лабораторната диагноза на коронавирусната инфекция има две основни направления – директно доказване на вируса в материали от дихателната система и установяване на имунен отговор на човешкия организъм чрез изследване на кръвни проби. Златен стандарт за откриване на вируса е генетичното изследване чрез real-time PCR. Методът е изключително чувствителен, изисква високотехнологична апаратура и квалифицирани лабораторни специалисти. Тези особености определят високата му цена и трудната му достъпност. Имунната система на човека реагира на коронавирусната инфекция като образува антитела – белтъчни молекули в кръвта. Към настоящия момент антителата могат да се търсят чрез бързи тестове, които са приложими за широк кръг от хора. Подобни анализи играят важна роля за наблюдението на епидемичния процес и за научните изследвания.

Лаборатория „ЛИНА“ въведе бърз тест за изследване на IgM и IgG антитела срещу SARS-CoV-2. За извършване на анализа е необходима кръвна проба. В резултата се отразява присъствието/отсъствието на двата класа антитела, т.е. изследването е качествено, а не количествено. Тестът, който се използва в лаборатория „ЛИНА“, е одобрен за продажба в Европейския съюз и останалата част от света. По-долу е представена най-важната информация за изследването.

1. Проби се вземат само на адрес: гр. Бургас, ул. „Стефан Стамболов“ № 73 (в двора на УМБАЛ Бургас, до Дезинфекционна станция, която се намира зад големия паркинг, вдясно от Хирургическия корпус на болницата) в часовете 8:00-12:00 и 13:00-15:00 от понеделник до петък.

2. Всеки пациент е длъжен да носи лични предпазни средства – маска и ръкавици.

3. Изследването се извършва само след предоставяне на лична карта, т.е. изследването не е анонимно.

4. Цената на теста е 28 лева. Такса манипулация - 2 лв.

5. Резултатите от теста са готови до края на работния ден.

6. Положителните резултати ще се съобщават на РЗИ-Бургас, от чиято компетентност са по-нататъшните мерки.

Лаборатория „ЛИНА“ препоръчва бързия тест за антитела на следните групи.

Пациенти с остро респираторно заболяване (температура и поне един симптом на респираторно заболяване, например кашлица или затруднено дишане); с липса на друга причина, която напълно да обясни клиничната картина и с данни за пътуване или престой в държава, област или територия, за която е съобщен локален пренос на болестта COVID-19 през последните 14 дни преди началото на заболяването.
Пациенти с каквото и да е остро респираторно заболяване, които са били в контакт с потвърден или възможен случай на COVID-19 в предходните 14 дни преди началото на симптомите.

Пациенти с тежка остра респираторна инфекция, които се нуждаят от постъпване в болница и за които липсва друга причина, която напълно да обясни клиничната картина.

Какво означава положителният резултат?

IgM антителата се появяват в серума между 7 и 21 ден след контакт (заразяване) с болен от COVID-19.

Откриването на IgM антитела може да означава:

· Ранен период на инфекция. Пациентът има или да няма клинични симптоми.

или

· Пациентът е в активна фаза на инфекция.

или

· Пациентът е във възстановителен период на инфекция.

IgG антителата се появяват в серума от 14 ден след контакт (заразяване) с болен от Covid 19.

Откриването на IgG антитела може да означава:

· Пациентът е в активна фаза на инфекция.

             или

· Пациентът е в късния или възстановителния период на инфекция.

             или

· Пациентът е прекарал инфекцията и е оздравял.

Между 14 и 21 ден от експозицията в серума може да се намерят и двата вида антитела. Откриването на IgM и IgG антитела може да означава:

· Пациентът е в активна фаза на инфекция.

             или

· Пациентът е във възстановителния период на инфекция.

Какво означава отрицателният резултат?

· Липса на антитела, т.е. не се установява отговор на имунната система срещу SARS-CoV-2.         

      или

· Количеството на антителата в пробата е твърде малко (под границата на откриване от анализа).

Отрицателният резултат не изключва възможността за излагане на вируса или за инфекция с вируса!

При пациенти с подозирана инфекция с коронавирус, особено при пневмония или тежко заболяване, еднократно взета проба не изключва диагнозата и се препоръчва изследването на допълнителни проби с генетичен метод!

В лаборатория „ЛИНА“ работи екип от висококвалифицирани специалисти: д-р Татяна Николова - вирусолог, доц. Сашка Михайлова - микробиолог и биолозите Красимира Чернаева и Виктория Пенева. Консултант е доц. Цветан Велинов - микробиолог, член на Общинския кризисен щаб и Декан на Медицинския факултет в Бургас.


 

Свързани статии
„Бургасмед“ вече има детски неотложен кабинетГеорги Базотев: Конният спорт премахва колебанията, прави децата решителниАтрактивни тренировки с най-елитните коне у нас привличат бургазлии към конната базаДобра новина за бургаския бизнес - отварят нови програми за безвъзмездна финансова помощЗвезден музикален рецитал очаква публиката на "Бургас и морето"Кметът Димитър Николов посреща участничките в международния конкурс Мисис Планет 2022Идея за родители: Запишете децата си в лятната академия на НХА в Бургас Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болницитеРемонт ще затрудни движението по улицата пред депото на "Бургасбус" от понеделник643 са новите случаи на коронавирус
Тагове
коронавирус Бургас
Коментари

Още от последните новини