В четвръртък чакаме пик на жегите

В четвръртък чакаме пик на жегите - E-Burgas.com

Официално вече е лято, астрономически го посрещнахме с високи температури. Пикът на горещините ще бъде в четвъртък и петък, когато живакът ще надмине 30 градуса в цялата страна. Това прогнозира по bTV синоптикът проф. Георги Рачев.

„Словения, Босна и Херцеговина и части от Словения също ще бъдат обхванати от горещата вълна. Над 30 градуса се очакват и в Русия“, предупреди той.

„Сахара е източник на фини прахови частици, преминават Средиземно море и достигат не само България, но и навътре в континента. Няма съществена опасност, ако капне малко дъжд – ще направят колите като петнисти хиени“, каза проф. Рачев.

Той уточни, че в Западна България температурите ще бъдат по-високи, но влажността също е по-висока.

„Днес има вероятност за превалявания над София, но те ще стават все по-малко и с по-нисък интензитет. Нищо страшно не ни очаква“, обясни синоптикът и припомни, че през 2014 г. по това време е имаше доста по-екстремно време, като градушка причини значителни материални щети в столицата, а наводненията във Варна взеха жертви.

Проф. Рачев заяви, че високите температури ще се запазят и след 1 юли. „Говорим вече за т.н. тропични нощи, по една камизолка вече може да се изкара цялото денонощие. Температурите няма да падат под 20 градуса“, заяви синоптикът.

По думите му наводнението в Лом от миналата седмица не е само заради времето. Паднали са около 25 литра на кв./м в рамките на минути, но инфраструктурата също е допринесла за щетите.

Свързани статии
Жега: Оранжев код в 21 области у нас Слънце и облаци се редуват днес До обяд слънце, привечер - дъжд Луната ще "влезе" в слънцето в неделя Слънце до обяд, следобед дъждове и гръмотевици Лятото идва още през май с температури до 33 градуса Ще се радваме на слънце до края на седмицата Събота идва с облаци по морето
Тагове
жега слънце
Коментари

Още от последните новини