Жегата идва, 39 градуса до края на юли

Жегата идва, 39 градуса до края на юли - E-Burgas.com

Европа е обхваната от гореща вълна. Поредна седмица пожарникари водят неравна битка в пламъците в много страни.

"Топлите вълни обхващат постепенно източните части на Средиземноморието, включително и Балканския полуостров. През следващите дни, до неделя, ще бъдат отбелязани високи температури. С горещото време в неделя температурите у нас ще бъдат около 37 градуса, в югозападните райони до 44 градуса", прогнозира синоптикът Петър Янков пред Bulgaria ON AIR. 

В страната ни за горещо се смята времето, когато живакът на термометрите покаже над 33 градуса.

"По Черноморието температурите ще бъдат по-ниски, близостта на Черно море оказва благотворно влияние и там градусите ще бъдат около 30-31", уточни синоптикът.

Той посочи, че валежи се очакват в неделя в Стара планина и Пирин. Те ще бъдат слаби и разхладителни. Вероятността за тях е около 30%. И докато ние очакваме пика на горещините през уикенда, температурите в Европа ще се нормализират.

"За Лондон прогнозите за неделя са 30 градуса, за Париж - 37. Тези температури, в рамките на 30-35 градуса, за Западна Европа са много високи. Максималната стойност за Лондон и Париж за този период е 23-24 градуса. Тези над 10 градуса повече са високи за тези райони. Ние сме свикнали на по-високи температури, при нас нормално за лятото е те да бъдат 32-33 градуса", каза още Янков.

Измерената най-висока температура у нас е през миналия век в Пловдив - 44 градуса. Синоптикът поясни, че официалните данни за стойностите се събират при специални условия.

"Датчиците са на 2 м над земната повърхност, клетката е върху окосена тревна повърхност и далеч от съседни обекти", уточни Петър Янков.

Затова и градусите, които реално се усещат в различните части на градовете, са различни. По-високи са около сгради, асфалт, а по-ниски - в паркове и на проветриво място.

От думите му стана ясно, че разхлаждане се очаква около 27-28 юли, когато температурите ще са 27-33 градуса. След това отново ще има затопляне, а температурите ще достигат до 38-39 градуса.

Синоптикът предупреди да не подценяваме рисковете от пожари в сухото и горещо време.

"Той е навсякъде, където има изсъхнали треви, гори. Около 14 часа минах покрай счупено стъкло, което беше толкова загрято, че подпалваше малка хартийка на паркинга до колата ми. Човешката дейност допринася много за възникването на пожари. Стъклото действа като лупа и подпалва малки сухи неща като хартийката, която беше започнала да пуши. Данните показват, че при около 60% от пожарите причината е човешка небрежност", заяви Янков.

 

Свързани статии
Посрещаме есента с температура от 22 градуса От 13 до 28 градуса по Черноморието днес Силни ветрове и дъжд в събота И днес необичайно горещо време за сезона Отново идва затопляне, градусите днес до 31 Уикендът идва с предупреждение за опасно време По-високи температури днес, по морето остава слънчево Магнитни бури ни удрят от утре Разкъсана облачност по Черноморието, водата е 26 градуса Облачен петък по Черноморието
Тагове
жега време
Коментари

Още от последните новини