В Царево гасиха пожари в трансгранично учение (Снимки)

В Царево гасиха пожари в трансгранично учение (Снимки) - E-Burgas.com

Съвместно трансгранично учение по проекта „Европейският подход за предотвратяване на пожари в трансграничния регион – предотвратяване на пожари”, финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП „България – Турция” 2014 – 2020 г., се проведе в Царево.

Целта му бе повишаване капацитета на местните институции и експерти за работа от двете страни на границата в ситуация на трансгранично бедствие „Горски пожар” и проверка на готовността и взаимодействието на реагиращите сили и средства при пожар. В учението участваха служители от различни звена в системата на МВР, Държавни горски стопанства „Царево” и „Кости”, Природен парк „Странджа“, Община Царево, доброволни формирования на община Царево и екип от Държавно лесничейство – Визе, Република Турция.

В хода на трансграничното учение бе проверена комуникацията и взаимодействието между различните институции и структури, както в системата на МВР, така и с външни такива. Тествани бяха начините и системите за оповестяване на органите на изпълнителната власт и на населението във връзка с възникналия учебен пожар.

Съвместната тренировка включи реално задействане на новоизградената сирена система в Царево, Ахтопол и с. Лозенец по предварителен трансграничен сценарий за бедствие „Горски пожар“ и потушаване на пожара с помощта на турски екипи. В трансграничното учение участваха десет експерти от Република Турция и десет от Република България, както и експерти по компетентност. За повишаване капацитета на трансграничния екип, турският партньор е закупил 4х4 превозно средство със специален комплект за намеса при горски пожари. Оборудването бе демонстрирано от екипа по време на учението, като впоследствие същото ще се ползва за гасене на пожари в Странджа планина - главно в турската част, но в ситуация на трансгранично бедствие, ще се ползва съвместно.

Припомняме, че системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия в българската част на Странджа – на територията на градовете Царево, Ахтопол и село Лозенец бе изградена през миналата година по стартиралия проект „Европейският подход за предотвратяване на пожари в трансграничния регион – предотвратяване на пожари”. С трите сирени бе се надградена националната система за оповестяване на населението, използвана с превантивен ефект за опостяване на населението в случай на опасност. Подобна система за наблюдение на горските пожари бе изградена и в турската част на Странджа - общините Визе, Къркларели и Демиркой.

Продължителността на трансграничния проект е 24 месеца, като общата му стойност е 581 524.57 евро. Основните му цели са : увеличаване на интервенциите в областта на превенцията и управлението на риска, както и укрепване на капацитета за трансгранично сътрудничество между България и Турция, което ще доведе до засилване на териториалното сближаване в Европа.

Галерия
Свързани статии
След потопа по Черноморието:Какво остана след водната стихия в "Арапя" (ВИДЕО+СНИМКИ) Пожарът в Родопите погълнал над 10 хил. декара гори Започва брегоукрепването на Централния плаж в Царево Учиха деца от Созопол, Черноморец и Атия как да се евакуират Започна обучението на учители по английски език в Бургас Съдът отряза Лапчев за лодките на Корал В Поморие представят възможности за обучение по европейски програми 17-годишен загина в катастрофа между Лозенец и Царево Огромна опасност от пожари заради жегата Бурни страсти в Царево заради обявяването на залива "Корал" за защитена местност
Тагове
царево пожари учение
Коментари

Още от последните новини