Учени се събират в Бургас по въпросите на културното наследство на Странджа

Учени се събират в Бургас по въпросите на културното наследство на Странджа - E-Burgas.com

На 28-29 септември 2019 г. (събота и неделя) в Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски", ще се проведе Международна научна конференция "Културното наследство на Странджа - богатство, рискове, предизвикателства". В нея ще се включат повече от 20 учени от областта на културата от България, Гърция и Норвегия.

В първия ден на конференцията ще бъдат представени научни доклади за историята на Странджа в периода на Античността и Средновековието, археологическите проучвания в региона, иконните и ръкописно-документалните богатства на  Странджанския край, нестинарската традиция у нас и в Гърция.

На втория ден от конференцията ще се проведе кръгла маса на тема "Културното наследство на Странджа - диагностика, проблеми, политики". Натрупаните в региона проблеми при опазването на материалното и нематериалното културно наследство на региона ще бъдат дискутирани от учените съвместно с представители на Министерството на културата, НИНКН, Областната управа - Бургас, местни общини и кметства, музеи, Сливенска митрополия и др.

Форумът се организира и осъществява в рамките на проект за фундаментални научни изследвания "Комплексни и иновативни методи за диагностика и изследване на материалното и нематериално културно наследство на Централна и Източна Странджа в условията на миграции и демографски отлив", финансиран от Фонд "Научни изследвания" при Министерството на образованието и науката (договор № ДН-10/16 от 21. 12. 2016 г.). Организатор на събитието е Софийският университет "Св. Климент Охридски" в партньорство с Регионален исторически музей - Бургас и Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски".

Коментари

Още от последните новини