Турски съд осъди кайт сърфистка за нападение на бургаска състезателка

Турски съд осъди кайт сърфистка за нападение на бургаска състезателка - E-Burgas.com

Кайт сърфистката Елена Димитрова, която нападна и брутално нарани бургаската състезателка Россана Морчева, беше осъдена от Наказателния съд на остров Гьокчеада, Турция. Според решението на съда от 10 декември 2020 ,за деянието си, че умишлено е наранила 15-годишната тогава Россана Морчева, присъдата й е 100 дни лишаване от свобода или пропорционалната им стойност, която се равнява на 2000 турски лири. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, информират в писмо до медиите родителите на пострадалото момиче. Те припомнят, че през август 2018 г. една от най-изявените ни състезателки по кайт сърф Россана Морчева, тогава на 15 г., беше подгонена и нападната в морето край турския остров Гьокчеада от представящата се за кайт сърф инструктор на училище „Гьокчеада кайт сърф“ Елена Димитрова заради това, че момичето е тренирало със съотборника си във водите пред кайт сърф училището.

 Обяснението на  Елена Димитрова пред съда е, че е „пазила териториалните води на Петко Пейчинов“, който е собственик на кайт сърф училището и мъжът, с когото тя е живеела на семейни начала.

На делото, разгледано в Наказателния съд на турския остров, свидетелите са били единодушни, че Елена Димитрова е влязла с екипировката си във водата след като известно време по нареждане на Пейчинов е крещяла от брега към Морчева и съотборника й Александър Танев да напуснат морето. Димитрова първо е опитала да нападне Танев в гръб, но не е успяла да го достигне. След това се насочва в гръб и към девойката и я удря с линията на кайта си – едно от въжетата, държащи хвърчилото на кайт сърфа, които са натегнати да издържат натоварване до 250 кг. и са способни да режат като метална струна. Вследствие на удара Россана пада във водата, оплетена в натегнатите въжета, които нанасят рани по тялото й. Инцидентът не свършва до тук, тъй като Елена Димитрова рита дъската на кайта си към падналата и оплетена във въжетата девойка. От линиите момичето получава рана на дясното бедро.По време на делото пред съда, се установява,че Елена Димитрова не е назначавана на работа като кайт сърф инструктор, не е била на трудов договор.Установява се също,че по това време и на това място не е имало лицензирано и регистрирано кайт сърф училище „Гьокчеада кайт сърф училище” в турската държавната адмиистрация, тоест заграждането и заграбването  на морска територия е било напълно неправомерно.  

Много по-тежки обаче са психологическите последствия за Россана, свидетелства майка й. „След тази психотравма дъщеря ми много дълго време се стряскаше и плачеше на сън, отказваше да се храни, да излиза навън, дори не се доближаваше до морето. Травмата не отшумява и тя все още изпитва ужаса от това, че е била нападната и оплетена. Години наред цялото семейство се борим да възстановим спокойствието и психиката й на състезател“, казва тя. Това е и причината въпреки присъдата на турския съд тя и съпругът й Петър Морчев да решат да търсят възмездие за травмите на дъщеря си и според българското законодателство.

„Кайт екипировката може да бъде изключително опасно оръжие, тя може да наранява, да предизвиква срязвания, може да отсече част от тялото“, разказва още Марина Морчева. „За нашето семейство това е много тежко – ние го приемаме като опит за убийство, тъй като никой, атакуващ целенасочено с такава мощна екипировка, не може да прецени къде ще попаднат линиите или коя част на тялото може да бъде засегната – от прерязване на сънна артерия до обезобразяване на лице,крайници и т.н., каквито прецеденти има вече по цял свят в сферата на този спорт. Още повече се засилва усещането за опастност, когато тя идва от един кайтсърф учител и инсруктор, който използва уменията си, за да наранява, а всъщност неговата основна задача е да обучи хората,които желаят да практикуват този спорт да използват правилно и безопастно както за себе си ,така и за всички околни”-споделя още майката на Россана.

Семейството на девойката вече се е обърнало към български адвокати и ще предприеме последващи съдебни действия спрямо Елена Димитрова.

Галерия
Свързани статии
Три добермана нападнаха жена и кучето й в Несебър Пациент нападна медик докато го лекува Легенда на кайт сърфа идва в Бургас (Снимки) Искат най-тежката мярка за поредния морски дилър Съдът наказа дилър с две години затвор и 7 хил.лв. глоба Осъдиха на 10 години затвор подсъдим за убийство Бургаски крадец отнесе 2 години ефективно заради кражба Бургаският съд не пощади Ванина от "Меден рудник", остави я под домашен арест Убиецът на хазартния бос Миджурина ще лежи 26 години Батката с питбула от "Меден рудник" саботира делото, иска друг адвокат
Тагове
Россана Морчева нападение присъда Елена Димитрова кайт сърф
Коментари

Още от последните новини