Тестват за Covid-19 всички работещи в МБАЛ-Айтос

Тестват за Covid-19 всички работещи в МБАЛ-Айтос  - E-Burgas.com

Има един пациент, постъпил с положителен тест за коронавирус в Инфекциозно отделение на МБАЛ Айтос - член от семейството от село Добромир, и той ще бъде изписан в края на седмицата, стана ясно на редовното заседание на Общинския кризисен щаб на 12 април.

89 души остават под карантина в община Айтос и под наблюдението на РЗИ и РУ-Айтос. Болницата има всички необходими предпазни облекла и консумативи, и дори защитни костюми от най-висок клас. До 12 април в МБАЛ Айтос ЕООД са направени 70 бързи теста на COVID-19 на работещите в болницата, всички са отрицателни. Само тестът на пътувал в Германия е показал наличие на антитела.

Няма връщащи се от чужбина в момента, има "затишие", но мерките трябва стриктно да се спазват, защото тази и следващата седмица са особено рискови, е становището на РЗИ.

Общо 26 500 лв са постъпили по дарителската сметка на Общинския кризисен щаб. По волята на дарителите, от тях, по сметката на болницата на 9 април т.г.  са приведени 8 499 лева.

В изпълнение на заповедта на МЗ, от 16 април,  на кооперативния пазар ще останат само производителите на разсад. Отворени ще бъдат двата хранителни и двата рибни магазина, и тото пункта, при спазване на санитарно-хигиентите изисквания. Останалите търговци на плодове и зеленчуци, имат право на разнос по домовете, но не и да разфасоват стоката си на пазара.

Взети са всички необходими мерки за спазване на дистанция между присъстващите в храма и всеки ден се извършва пълна дезинфекция. От 12 април свещниците са изнесени пред черквата, за да може, при спазване на определен ред, всеки да запали свещ. Общинският щаб е осигурил маски, които предоставя на църквата за празниците. През седмицата, по време на литургиите да се спазва дистанцията, да има доброволци не само за раздаване на предпазни маски, но и за контрол при спазване на мерките, беше другата тема, обсъждана в щаба.

Общото становище е, че на Лазаровден и Цветница айтозлии са проявили отговорност и грижа за здравето си, нямало е струпвания на хора и нарушаване на мерките. Докато други общини сигнализират за кражби и произшествия, айтоският ромски квартал даде изключителен пример за взаимопомощ. Щабът привества инициативата на работещите в чужбина жители на "Странджа" и изрази подкрепа за всички дарителски кампании и инициативи на територията на общината.

Призивът към гражданите е да останат в вкъщи, а на обществени места - да спазват заповедта за носене на предпазни маски.

Свързани статии
101 учители и възпитатели от Айтоско готови да се ваксинират 190 двойки си казаха официално "да" в Айтоско през 2020 В Айтос оптимисти за новата година, кметът очаква по-добри дни Пожар от незагасена цигара прати възрастен айтозлия в Реанимация Айтоски ученици правят дарения на местните медици Чудесна новина за Айтос: Обновяват цялата градска градина с 1,3 млн. лв. Двойно повече случаи на ковид в Карнобат и Айтос, рекорден ръст в цялата област Превърнат в сметище терен в Айтос грейна в нова зона за отдих (Снимки) Д-р Мурад от Айтос: Когато дойдох заварих болницата в безпорядък и мизерия! Сега имаме 160 хил.лв. приходи на месец Дейни айтозлии пробудиха Люляково да са по-активни в местното развитие
Тагове
Айтос
Коментари

Още от последните новини